Takmer polovica všetkých tehotenstiev je neplánovaných, uviedol Populačný fond OSN

TA3 TASR
30.3.2022 10:35

Takmer polovica všetkých tehotenstiev zaznamenaných vo svete je neplánovaných, uviedol v stredu Populačný fond OSN. Varoval, že prebiehajúca vojna na Ukrajine môže súčasnú situáciu, ktorú označil za "krízu ľudských práv", ešte zhoršiť.

Tehotná žena
AP/ilustračná foto

Vysvetľuje to tým, že vojenský konflikt počet nechcených tehotenstiev zrejme ešte zvýši z dôvodu nárastu sexuálneho násilia a obmedzení prístupu k antikoncepcii. Informovala agentúra AFP. 

Každoročne hospitalizujú sedem miliónov žien

Populačný fond vo svojej novej správe uvádza, že zo 121 miliónov neplánovaných tehotenstiev ročne skončí vyše 60 percent interrupciou, pričom viac ako polovica z nich nie je vykonaných bezpečným spôsobom. Každoročne musí byť po neodborne vykonaných interrupčných zákrokoch hospitalizovaných sedem miliónov žien.

Fond OSN uviedol, že jeho aktuálna správa nie je o "nechcených bábätkách alebo o šťastných náhodách", ale o tom, ako kombinácia rodovej nerovnosti, chudoby, sexuálneho násilia a nedostatočného prístupu k antikoncepcii a možnostiam interrupcií obrala ženy o reprodukčnú voľbu, ktorá najvýraznejším spôsobom mení ich život – či otehotnieť alebo nie.

Vojna na Ukrajine zhoršuje situáciu

Výkonná riaditeľka fondu OSN Natalia Kanemová upozornila, že viaceré tehotné ženy na Ukrajine vyslovili obavy, že po začiatku ruskej ofenzívy nebudú schopné zabezpečiť dostatočnú výživu pre svoje vyvíjajúce sa dieťa. Varovala tiež pred obchodníkmi s ľuďmi, ktorí vidia aktuálny konflikt ako príležitosť na zneužívanie dievčat a žien.

Odhaduje sa, že viac ako 20 percent vysídlených žien na svete sa stretne so sexuálnym násilím. Predpokladá sa, že napríklad vojenský konflikt v Afganistane povedie do roku 2025 k 4,8 miliónom neželaných tehotenstiev. Len počas prvého roka pandémie Covid-19 viedli obmedzenia zdravotnej starostlivosti a dodávok antikoncepčných prostriedkov k zhruba 1,4 miliónom nechcených tehotenstiev.

Správa populačného fondu vychádza z údajov americkej neziskovej organizácie Guttmacherov inštitút, ktorý analyzoval neplánované tehotenstvá a počet interrupcií v 150 krajinách v rokoch 2015 - 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok