Pri vyšetrovaní pádu lietadla v Číne budú pomáhať experti USA

TA3 TASR
30.3.2022 07:01

Vláda USA v utorok oznámila, že Čína udelila víza americkým federálnym vyšetrovateľom, ktorí tam môžu odcestovať a pomáhať pri vyšetrovaní nedávnej tragickej havárie lietadla spoločnosti China Eastern Airlines.

Pri vyšetrovaní pádu lietadla v Číne budú pomáhať experti USA
TASR/AP

Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave uviedol, že Čína udelila víza aj technickým poradcom zo spoločnosti Boeing, ktorá lietadlo vyrobila, výrobcu motorov CFM a Federálneho úradu pre letectvo. Všetci sa zúčastnia na vyšetrovaní na základe dlhodobých medzinárodných dohôd.

NTSB dodal, že americkí predstavitelia a zástupcovia priemyslu dúfajú, že do Číny budú môcť odcestovať ešte tento týždeň. Ich cesta bola odložená o niekoľko dní, aby splnili predpisy pre získanie čínskych víz a dodržali platné pandemické pravidlá. NTSB preto apeloval na americké ministerstvo zahraničných vecí, aby vo veci intervenovalo. Boeing 737-800 spoločnosti China Eastern havaroval v odľahlej horskej oblasti na juhu Číny 21. marca, zahynulo pri tom všetkých 123 pasažierov a deväť členov posádky na palube.

Stroj sa po hodinovom lete pohyboval približne vo výške 8800 metrov a smeroval z čínskeho mesta Kchun-ming (na juhovýchode krajiny) do mesta Kuang-čou, ktoré je exportným a výrobným centrom neďaleko Hongkongu - vtedy začal boeing prudko klesať a takmer strmhlav sa zrútil v lesnatej oblasti neďaleko mesta Wu-čou.

Počas uplynulého víkendu našli pátracie tímy záznamník letových údajov z tohto stroja, predtým objavili záznamník hlasov z kokpitu. Vyšetrovatelia dúfajú, že obe "čierne skrinky" im poskytnú dôležité podklady pre objasnenie príčiny havárie.

China Eastern, jedna zo štyroch hlavných čínskych leteckých spoločností, a jej dcérske firmy dočasne pozastavili lety strojov typu Boeing 737-800, čo je celkovo vyše 200 lietadiel. Spoločnosť uviedla, že ide o preventívne opatrenie, a nie znak toho, že je s týmito lietadlami nejaký problém.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok