Sudkyňa Záleská by mala podľa Fica skončiť, zverejnil jej telefonát s niekdajším členom skupiny takáčovcov

TA3 TASR
29.3.2022 17:45

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamela Záleská by mala odísť z funkcie. Myslí si to šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico, ktorý na utorkovej tlačovej konferencii zverejnil nahrávku jej telefonátu s niekdajším členom skupiny takáčovcov Matejom Z. Fico tvrdí, že telefonát bol odpočúvaný legálne. Z nahrávky podľa neho vyplýva, že sudkyňa dávala podozrivému z vážnej trestnej činnosti pokyny s úmyslom chrániť ho.

fico_10.jpg
TA3

Telefonát sa mal odohrať v auguste 2021 a súvisí s ospravedlnením Mateja Zemana na súdnom pojednávaní v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Šéf Smeru-SD nerozumie, prečo Záleská na pojednávaní ospravedlnila neúčasť Mateja Zemana, na ktorého bol v tom čase vydaný medzinárodný zatykač. Vyhlásil, že nemohla škodiť ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi a nemohla ohroziť Mateja Zemana, "lebo keby ho neospravedlnila, bol by ďalší dôvod na to, aby bol zadržaný, predvedený pred orgány SR, a potom aj vzatý do väzby".

Tvrdí, že nahrávku mala vytvoriť policajná inšpekcia, ktorá ju pravdepodobne poslala Súdnej rade SR pre možné disciplinárne stíhanie sudkyne. Čaká tiež, ako sa k prípadu postaví ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Šéf Smeru-SD tvrdí, že spriaznení sudcovia, policajti i prokurátori konajú v prospech vládnej koalície. Rovnako, že koalícia si vytvorila skupinu udavačov, ktorá je pripravená udávať kohokoľvek, len aby si chránila svoju slobodu. Medzi nich patrí podľa neho aj Matej Zeman.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok