Rusko po rokovaniach oznámilo, že radikálne obmedzí svoju vojenskú aktivitu pri Kyjeve

TA3 TASR
29.3.2022 15:16

Rusko radikálne zníži svoju vojenskú aktivitu na severe Ukrajiny v oblastiach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Oznámil to námestník ruského ministra obrany a člen ruskej delegácie Alexandr Fomin po ukrajinsko-ruských rokovaniach v tureckom Istanbule, ktoré ruská delegácia označila za "zmysluplné".

"V súvislosti s tým, že rokovanie a prípravy dohody o neutralite a bezjadrovom štatúte Ukrajiny prešli do praktickej fázy... rozhodli sme sa podstatne znížiť vojenskú aktivitu v oblasti Kyjeva a Černihiva," uviedol Fomin. Toto rozhodnutie bolo podľa neho prijaté s cieľom zvýšiť vzájomnú dôveru a vytvoriť nevyhnutné podmienky pre ďalšie rokovania.

Vedúci ruskej delegácie Vladimir Medinskij povedal, že na rokovaniach prebehla "zmysluplná diskusia" a že ukrajinské požiadavky budú predložené ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Medinskij okrem toho uviedol, že by sa mohlo uskutočniť i stretnutie Putina s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Po dnešnej zmysluplnej diskusii sme sa dohodli a navrhujeme riešenie, podľa ktorého by sa stretnutie hláv štátov mohlo uskutočniť súčasne s parafovaním dohody ministrami zahraničných vecí," povedal Medinskij. "Pod podmienkou rýchlej práce na dohode a nájdenia kompromisu bude možnosť uzatvorenia mieru oveľa bližšie," dodal šéf ruskej delegácie vyjednávačov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok