Vyrábal hračky, zbohatol na privatizácii. Spoločnú reč našiel aj s Putinom. Kto je Abramovič?

TA3 ČTK
29.3.2022 11:54

Ruský oligarcha, známy aj londýnskym klubom Chelsea, sa v čase po vypuknutí vojny na Ukrajine zviditeľnil aj v súvislosti s rokovaniami o mieri. Podľa medializovaných informácií sa do nich zapojil so súhlasom Vladimira Putina. Kto je Roman Abramovič?

Vyrábal hračky, zbohatol na privatizácii. Spoločnú reč našiel aj s Putinom. Kto je Abramovič?
ČTK

Podnikateľ Abramovič (55) je jedným z najbohatších Rusov, podľa magazínu Forbes má jeho majetok hodnotu 12,3 miliardy dolárov, podľa Bloombergu ale hodnota jeho majetku klesla už o zhruba 5 miliárd dolárov. Je známy aj ako bývalý majiteľ londýnskeho futbalového klubu Chelsea, luxusných nehnuteľností, jácht a blízkym vzťahom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Po ruskej agresii na Ukrajine ustúpil výzve členov britského parlamentu, aby sa vzdal kontroly nad klubom Chelsea, ktorý získal v roku 2003. Koncom februára odovzdal zodpovednosť za chod londýnskeho klubu správnej rade charitatívnej nadácie Chelsea a následne potvrdil, že sa klub rozhodol predať. Potom, čo Abramovič kúpil Chelsea, sa z londýnskleho klubu stal jeden z najsilnejších tímov v Anglicku a Európe.

Didier Drogba z Chelsea drží trofej pred Abramovičom po finálovom zápase Ligy majstrov v roku 2012. ČTK

Sprostredkovateľ mierového riešenia?

Po vypuknutí vojny na Ukrajine sa zapojil do rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Podľa médií je jediným ruským oligarchom, ktorý verejne vyhlásil, že sa snaží prinútiť Moskvu k mierovému riešeniu konfliktu. Niekoľko dní po začiatku ruskej invázie jeho hovorkyňa uviedla, že podnikateľ ponúkol ukrajinskej vláde pomoc s "dosiahnutím mierového riešenia". Podľa Británie a EÚ má ale blízke väzby na Putina a zrejme aj preto ho zaradili na sankčný zoznam.

The Wall Street Journal nedávno napísal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonáte údajne potvrdil americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, aby USA nezaviedli sankcie proti Abramovičovi, keďže by ako sprostredkovateľ mohol prispieť k mieru.

Podľa médií sa Abramovič už v rokovaniach angažuje, stretol sa s ukrajinským prezidentom Zelenským a v Moskve navštívil aj šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorému odovzdal ručne písaný list od Zelenského. Denník Wall Street Journal napísal, že u Abramoviča a ďalších najmenej dvoch ľudí zapojených do rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom sa po stretnutí v Kyjeve objavili príznaky možnej otravy. Podľa denníka Abramovič a dvaja vysoko postavení členovia ukrajinskej delegácie zažívali začervenanie očí, bolestivé slzenie a lúpanie kože na rukách a tvári.

Vyrastal ako sirota, zbohatol na privatizácii

Abramovič vyrastal ako sirota. V období zmien v Sovietskom zväze a po nástupe Michaila Gorbačova začal so svojou ženou vyrábať a predávať hračky a suveníry. V biznise, ktorý rozbehol so svojou prvou ženou, pokračoval aj so svojou druhou manželkou Irinou. Irina, pôvodným povolaním letuška, mu vozila zo svojich ciest hračky a Abramovič ich kopíroval a predával. Neskôr začal obchodovať s ropou a v období privatizácie investoval do ocele a uhlia a stal sa najbohatším Rusom. Na prvý pohľad nenápadný muž bol dlho známy najmä v Rusku, ako gubernátor napríklad pozdvihol ďalekú a chudbonú Čukotku.

Luxusná jachta "Solaris", ktorá patrí ruskému podnikateľovi Romanovi Abramovičovi. ČTK

Zlomovým okamihom jeho života bola privatizácia v Rusku na začiatku 90. rokov. Počas nej získala kontrolu nad väčšinou priemyslu skupina ruských podnikateľov, takzvaných oligarchov. Abramovič bol jedným z nich. Osudnou pre neho bola spolupráca s oligarchom Borisom Berezovským, ktorý mal dobré kontakty s vtedajším ruským prezidentom Borisom Jeľcinom.

Mladý Abramovič sa stal údajne blízkym priateľom Jeľcinovej dcéry Taťjany a šedou eminenciou Kremľu. V tej dobe sa v Rusku začalo privatizovať podľa kontroverznej schémy, na základe ktorej boli vláde poskytnuté úvery výmenou za akcie strategických podnikov. Abramovič s Berezovským získali v roku 1996 za zlomok skutočnej ceny ropnú spoločnosť Sibnefť a Abramovičovi sa podarilo dostať podiely aj v ďalších firmách vrátane koncernu Rusal, popredného svetového producenta hliníka.

Spoločnú reč našiel aj s Putinom

Keď Berezovskij neskôr opustil Rusko zo strachu pred prenasledovaním od vlády nového prezidenta Putina, svoje podiely predal Abramovičovi. Ten však s Putinom dokázal nájsť spoločnú reč a dodnes je jedným z mála "pôvodných" oligarchov, ktorí majú podľa médií s Kremľom dobré vzťahy. Abramovič nakoniec svoje podiely v Sibnefti a Rusale predal (v roku 2005 predal 73 % podiel v ropnej spoločnosti Sibnefť štátnemu plynárenskému titanovi Gazpromu za 13 miliárd dolárov), čo Berezovskij nesúpešne napadol na súde.

V roku 1999 bol Abramovič zvolený do parlamentu a o rok neskôr sa stal gubernátorom Čukotky, ktorým bol do roku 2008. Do tohto chudobného kraja investoval stovky miliónov dolárov a miestni obvyvatelia ho dodnes milujú. 

Narodil sa 24. októbra 1966 v Saratove v židovskej rodine. Mal rok a pol, keď mu zomrela matka, v štyroch rokoch prišiel aj o otca. Malého Romana sa ujal strýko, vyrastal v republike Komi a v Moskve. Slúžil v armáde a podľa oficiálneho životopisu vyštudoval právo. Študoval aj ďalšie vysoké školy, ktoré ale nedokončil.

Vlastní podiely v ocelárskom gigante Evraz a Norilsk Nickel, má údajne druhú najväčšiu jachtu na svete. Potom, čo mu britské úrady nechceli predĺžiť vízum, požiadal v roku 2018 úspešne o izraelské štátne občianstvo. Od apríla 2021 má portugalské občianstvo. To dostal na základe zákona, ktorý umožnil získať portugalský pas potomkom Židov vyhnaných z krajiny v 15. storočí.

Podľa médií je trikrát rozvedený a má sedem detí. Jeho treťou ženou bola Daša Žukovová, dcéra oligarchu Alexandra Žukova, ktorá je údajne blízkou priateľkou Ivanky Trumpovej, dcéry bývalého amerického prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok