Na Ukrajinu boli vyslaní žoldnieri z Wagnerovej skupiny, uviedol britský rezort obrany

TA3 TASR
29.3.2022 07:06

Do bojov na východnú Ukrajinu boli vyslaní žoldnieri z ruskej polovojenskej organizácie známej ako Wagnerova skupina. V pondelok to uviedlo britské ministerstvo obrany. Informujú o tom denník The Guardian a stanica Sky News.

Ukrajina
TASR/AP

"Očakáva sa, že nasadia viac ako 1000 žoldnierov vrátane vysokopostavených lídrov tejto organizácie, s cieľom vykonávať bojové operácie," uviedol rezort obrany Spojeného kráľovstva na sociálnej sieti Twitter.

"V dôsledku ťažkých strát a do značnej miery nepostupujúcej invázie bolo Rusko s vysokou pravdepodobnosťou nútené členov Wagnerovej skupiny presunúť na Ukrajinu na úkor operácií v Afrike a Sýrii," uviedlo ministerstvo v Londýne. Na začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajinu noviny The Times priniesli správu, že do Kyjeva bolo vyslaných viac ako 400 žoldnierov z Wagnerovej skupiny s cieľom zavraždiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Americké Centrum strategických a medzinárodných štúdií približuje, že hoci je Wagnerova skupina súkromnou organizáciou, jej manažment aj operácie sú "hlboko prepojené" s ruskou armádou aj spravodajskými službami. 

Za posledných sedem rokov uzavrelo údajne najmenej jeden kontrakt na nasadenie do bojov v Sýrii, Líbyi či v Stredoafrickej republike do 10-tisíc členov Wagnerovej skupiny. Sankcie, ktoré Británia minulý týždeň uvalila na ruských jednotlivcov a organizácie v súvislosti s ruskou ofenzívou na Ukrajine, sa dotkli i Wagnerovej skupiny, pripomína agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok