Tieto veci nemajú na kuchynskej linke čo robiť. Okamžite ich odložte, inak riskujete zdravie

TA3/zm
30.3.2022 16:00

Kuchyňa je miesto, kde denne pripravujeme jedlo, a preto by sme mali v zvýšenej miere dbať o to, aby bol tento priestor hygienický. Niekedy si to ani neuvedomíte a položíte na kuchynskú linku veci, ktoré tam rozhodne nemajú čo robiť. Priestor však treba vydezinfikovať, pretože ste si práve na pracovnú plochu preniesli množstvo baktérii.

Tieto veci nemajú na kuchynskej linke čo robiť. Okamžite ich odložte, inak riskujete zdravie
Pexels/Ron Lach

Niektoré veci skrátka nepatria na kuchynskú linku, pretože na nej zanechajú spúšť. Hoci ju nevidíte voľným okom, toto všetko donesie do vašej kuchyne baktérie, ktoré ohrozujú zdravie.

Tašky a kabelky

Prídete domov z práce a prvé, čo urobíte je, že na kuchynskú linku položíte svoju kabelku? Práve ste si domov doniesli nekonečné množstvo baktérii. Dávnejšie výskumy poukazovali na to, že v ženskej kabelke je viac baktérii ako na toalete. No ani vonkajšia časť kabelky nie je hygienická, keďže cez deň ste ju pokladali určite kade tade. Rovnaké pravidlo platí a v prípade tašiek s nákupom. Tie máme ešte častejšie tendenciu položiť na pracovnú dosku, aby sme vyložili potraviny. Lenže rovnko platí, že taška sa najskôr váľala v kufri auta, potom sa obtrela o niekoľko nákupných košíkov, prípadne bola na zemi, kým ste otvárali dvere. Ak si neviete odvyknúť, tak po takomto úkone aspoň poriadne pracovnú dosku vydezinfikujte.  

Televízny ovládač

Znie to neuveriteľne, ale ak máte prepojenú kuchyňu s obývačkou, zrejme sa vám to už stalo. Popri varení vás niečo zaujalo v televízii, zbehli ste po ovládač a podvedome ho zobrali so sebou a položili na kuchynskú linku. No tak, ako sa vedci zaujímali o baktérie v ženských kabelkách prišli aj na zistenie, že ovládač je jednou z najviac znečistených vecí v domácnosti. Chytá ho niekoľko rúk denne a pretrieme ho naozaj raz za čas. Ak sa teda dotkol pracovnej plochy, rýchlo ju utrite.

Športové veci

Opäť rovnaký scenár, prídete domov z cvičenia a na kuchynskej linke vyberáte veci žo športovej tašky. Tu sa váľa prepotené tričko, tam švihadlo a všetko je to plné baktérii nielen z potu. Ak sa v tomto spoznávate, buď vykladajte tašku po cvičení v kúpeľni, alebo po tomto rituáli nezabudnite poriadne linku pretrieť.

Kefa na vlasy

Ráno nestíhate a raňajky si dávate za pochodu? V tom prípade sa možno takýmto spôsobom dokáže ocitnúť kefa na vlasy aj na kuchynskej linke. Hoci neobsahuje životu nebezpečné baktérie, to neznamená, že na nej žiadne nie sú. Keďže si denne češete vlasy, nachádza sa na kefe či hrebeni množstvo zvyškov odumretej pokožky, čo v kontexte s prípravou jedla v kuchyni tiež neznie práve lákavo.   

Zadok  

Váš, partnerov alebo detský. Zadok by nemal byť na kuchynskej linke žiadny. Ani oblečený, ani vyzlečený, no narážame skôr na to, čo všetko ste si na nohaviciach priniesli domov, ak ste cez deň sedeli na piatich rôznych stoličkách, z ktorých najväčšou chuťovkou je sedadlo v mestskej hromadnej doprave. A viac už zrejme netreba ani vysvetľovať.  

Témy: kabelka obydlie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok