Nezabúdajte vyčistiť aj ovládač od televízora: Je na ňom 20x viac baktérií ako na toalete

TA3/zm
14.12.2021 08:00

Pri upratovaní domácnosti na niektoré predmety celkom zabúdame. Napríklad diaľkový ovládač chytáme do rúk denne, ale jeho čisteniu sa venujeme maximálne párkrát do roka, ak vôbec.

Nezabúdajte vyčistiť aj ovládač od televízora: Je na ňom 20x viac baktérií ako na toalete
Pexels/cottonbro

Jeden z najpoužívanejších predmetov v domácnosti je aj jedným z najnebezpečnejších. Do tejto kategórie ho vyniesol prieskum, ktorý odhalil, koľko sa na ňom ukrýva baktérii.

Raz týždenne

Odporúčanie odborníkov je jasné, ovládač od televízora by sme mali čistiť aspoň raz do týždňa. Ruku na srdce, kto to robí pravidelne a v tomto intervale? Podľa prieskumu až 67 percent domácností nečistí ovládač vôbec nikdy. Skrátka naň zabúdame a špinu, ktorá sa tak na ňom hromadí, si neuvedomujeme.

Stery z ovládačov

A tak sa spoločnosť Sas rozhodla urobiť zaujímavý experiment. Odobrala stery z rôznych, podľa nich znečistených miest v domácnosti, aby porovnala, ktoré predmety sú pre nás z hľadiska baktérií najnebezpečnejšie. Výsledok bol šokujúci. Čakali by ste, že mikroorganizmy žijú napríklad v toalete alebo, že sa hromadia v textíliách ako je koberec. Áno, iste aj tam nejakí našli, ale televízny ovládač z toho vyšiel oveľa horšie.

Malý predmet a toľko baktérii. Laboratórne výsledky ukázali, že na ovládači sa nachádza o 2000 percent viac kvasiniek ako na iných skúmaných predmetoch. Ovládač tak za sebou nechal aj obávanú toaletu, v ktorej by ste predpokladali oveľa viac baktérii než na malej elektronike.

Použite ocot

Ak sa chcete zbaviť baktérii na ovládači, pomôže aj ocot, ktorý je univerzálny čističom domácich povrchov. Pripravte si roztok vody a octu, pridať môžete aj šťavu z citróna alebo levanduľový  olej. Namočte do neho handričku, dobre vyžmýkajte a ovládač pravidelne umývajte. Ocot zničí všetky baktérie, ale aj mastnotu, ktorá sa na tomto malom zariadení hromadí neustálym chytaním.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok