Nemecko uvažuje nad nákupom izraelského protiraketového štítu, ochránil by aj susedné štáty EÚ

TA3 TASR
27.3.2022 15:33

Nemecko uvažuje nad nákupom izraelského systému protiraketovej obrany, ktorý by mohol poskytovať ochranný štít aj susedným štátom Európskej únie. V nedeľu to povedali zdroje z nemeckého parlamentu, ktoré citovala tlačová agentúra AFP. K posilňovaniu obrany núti Berlín invázia Ruska na Ukrajine.

Propaganda
TASR/AP

Rozhodnutie ešte nebolo schválené, ale sociálni demokrati nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorí vedú trojčlennú vládnu koalíciu, sú za takýto krok, napísal denník Bild. "Musíme sa lepšie chrániť pred ruskou hrozbou. A na to urýchlene potrebujeme pre Nemecko protiraketový štít," povedal Andreas Schwarz z SPD, ktorý je členom parlamentného výboru pre rozpočet.

"Dobrým riešením je izraelský systém Arrow 3 (Šíp 3)," dodal Schwarz pre Bild. Spomenul raketový obranný systém, ktorý dokáže zistiť a zneškodniť aj rakety dlhého doletu. Podľa Bildu tento systém, ktorý stojí dve miliardy eur, by mohol byť v prevádzke od roku 2025. Súčasťou systému je aj radarový systém, ktorý by sa nainštaloval na troch miestach v Nemecku a údaje z jeho sledovania by sa potom prenášali do jedného centra, kde by vojaci 24 hodín denne sedem dní v týždni dávali pozor na prichádzajúce hrozby.

Ak je zistený raketový útok, vyšle sa obranná strela Arrow 3, aby vo vzduchu zachytila letiacu raketu a zničila ju tam. Radarový systém je taký výkonný, že dokáže pokryť aj územie Poľska, Rumunska a pobaltských štátov, píše Bild. "Môžeme takto umiestniť ´Železnú kupolu´ aj nad našimi susednými krajinami. Potom by sme hrali kľúčovú úlohu v bezpečnosti Európy," uviedol Schwarz. Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová, ktorá predsedá parlamentnému výboru pre obranu, potvrdila, že Berlín uvažuje nad nákupom izraelského obranného systému.  

"Vzhľadom na ohrozujúcu situáciu a rôzne zbraňové systémy, ktorá Rusko má, je samozrejmé, že sa touto záležitosťou zaoberáme. V tomto prípade to má zmysel," povedala pre noviny Die Welt. Nemecko po rokoch nedostatočného investovania do obrany oznámilo dramatický obrat, pretože ním zatriaslo ruské napadnutie susednej Ukrajiny.

Scholz 27. februára v pamätnom príhovore vyhlásil, že Nemecko vyčlení špeciálny rozpočet na posilnenie svojej obranyschopnosti, a to až vo výške 100 miliárd eur. Takisto oznámil, že Berlín vynaloží na obranu ročne viac než dve percentá svojho hrubého domáceho produktu a prekročí tak dvojpercentný cieľ NATO, ktorý Nemecko neplnilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok