Organizácia CERN zaviedla nové reštrikcie voči Rusku i Bielorusku. Chcú preukázať solidaritu s Ukrajinou

TA3 TASR
25.3.2022 21:50

Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) v piatok podnikla ďalšie kroky, ktoré sú reakciou na ruskú inváziu na Ukrajinu. Prijaté rozhodnutia majú "preukázať solidaritu organizácie s ukrajinským ľudom a jej oddanosť vede v službách mieru". Rusko má od 8. marca pozastavený štatút pozorovateľa v CERN.

Ruský útok na divadlo v Mariupole si mohol vyžiadať približne 300 obetí, uviedlo vedenie mesta
Twitter/Dmytro Kuleba

Ako v piatok informovala agentúra AP, CERN sa rozhodol pozastaviť účasť svojich vedcov vo všetkých výboroch vedeckých ústavov nachádzajúcich sa v Rusku i v susednom Bielorusku. CERN pozastavuje aj výberové konania prípadných nových kandidátov z Ruska a Bieloruska na voľné pozície a ruší všetky podujatia organizované spoločne s ruskými alebo bieloruskými vedeckými inštitútmi. Dvadsaťtri členských štátov CERN súčasne obmedzilo vzťahy so Spojeným ústavom jadrových výskumov (SÚJV), ktorý sa nachádza v meste Dubno ležiacom asi 120 kilometrov severne od Moskvy.

Tento inštitút bol založený v roku 1956 ako reakcia na vytvorenie CERN, ktorý vznikol dva roky predtým. Ide o zoskupenie 19 členských krajín, pričom viac ako polovicu členov tvoria bývalé sovietske republiky vrátane Ukrajiny, ale sú v ňom aj Kuba, Česko, Poľsko, Severná Kórea a Vietnam. V SÚJV pôsobia aj vedci z organizácií ako sú UNESCO či CERN alebo zo štátov západnej Európy a USA.

Agentúra AP poznamenala, že CERN-u sa reakcia na ruskú inváziu na Ukrajinu prijímala ťažšie najmä preto, že sedem percent z jeho 18.000 výskumníkov, pochádzajúcich z celého sveta, je nejako spojených s ruskými inštitúciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok