Prvá fáza je podľa Ruska takmer hotová, mení stratégiu. Teraz sa chce zamerať na Donbas

TA3 ČTK
25.3.2022 15:56

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že prvá fáza vojenskej operácie na Ukrajine bola z väčšej časti dokončená. Teraz sa vraj zameria na úplné "oslobodenie" východoukrajinského Donbasu, informovala agentúra Reuters.

Ruská armáda vstúpila do ďalšieho mesta,
TASR/AP

Z oznámenia sa podľa agentúry Reuters zdá, že Rusko mení stratégiu a zameria sa na skromnejšie ciele potom, čo v priebehu prvého mesiaca vojny narazilo na tvrdý odpor Ukrajincov a nedokázalo napríklad obsadiť hlavné mesto Kyjev.

Ruské tlačové agentúry citovali ministerstvo obrany, ktoré uviedlo, že Ruskom podporovaní separatisti momentálne kontrolujú 93 % Luhanskej oblasti a 54 % Doneckej oblasti, ktoré spoločne tvoria Donbas. Ministerstvo nevylúčilo útoky na obliehané ukrajinské mestá. Uviedlo tiež, že Rusko bude okmažite reagovať na akýkoľvek pokus o uzavretie vzdušného priestoru nad Ukrajinou. Kyjev o toto opatrenie žiadal Severoatlantickú alianciu, ktorá ho však odmieta v obavách z rozšírenia ukrajinskej vojny.

Ministerstvo obrany bez uvedenia ďalších podrobností uviedlo, že operácia bude pokračovať, kým ruské sily nesplnia svoje stanovené úlohy. Ruská armáda podľa úradu zvažovala dve varianty svojej operácie, jednu zameranú len na Donbas a druhú na celé územie Ukrajiny.

Rusko vyslalo 24. februára desaťtisíce vojakov na Ukrajinu v rámci toho, čo nazvali ako "špeciálnu vojenskú operáciu". Kremeľ inváziu obhajuje potrebou demilitarizácie a denacifikácie susednej krajiny a zabrániť údajnej genocíde rusky hovoriaceho obyvateľstva. Ukrajinské ozbrojené sily kladú Rusku tvrdý odpor. Západ na Moskvu uvalil doteraz najrozsiahlejšie sankcie v snahe prinútiť ruského prezidenta Vladmira Putina k prímeriu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok