ONLINE: Ukrajina dobyla späť jeden z oporných bodov. Rusi čiastočne vytvorili koridor medzi Krymom a Donbasom

TA3 TASR ČTK
25.3.2022 06:42

Útok na mariupolské divadlo si mohol vyžiadať približne 300 obetí. Ruské ostreľovanie Charkova zasiahlo kliniku, ktorá slúžila ako stredisko pre distribúciu humanitárnej pomoci. Na piatok sa podarilo dohodnúť dva humanitárne koridory. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra.

23:36 Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok odmietol tvrdenia amerického generála Glena VanHercka o tom, že v Mexiku je viac ruských špiónov ako kdekoľvek inde na svete. VanHerck tým odkazoval na ruské veľvyslanectvo v Mexiku, ktoré má už desaťročia povesť špionážneho centra.

23:06 Macron odmieta Putinovu požiadavku na platby za plyn v rubľoch. Začiatkom tohto týždňa ruský prezident Vladimir Putin povedal, že chce, aby „nepriateľské“ krajiny nakupovali jeho plyn za ruble. Tento krok je chápaný ako zameraný na posilnenie ruskej meny, ktorá tento rok stratila na hodnote viac ako 20 %.

22:58 Ukrajina požaduje, aby Medzinárodný výbor Červeného kríža získal od Ruska zoznamy deportovaných obyvateľov Mariupoľu. Ukrajina požaduje, aby všetci jej občania deportovaní do Ruska z Mariupolu mali možnosť vrátiť sa, hovorí podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk.

22:46 Ruské sily za posledný mesiac opakovane zaútočili na ukrajinské nemocnice. Aj na sanitky, zdravotníkov, pacientov a novorodencov, uvádza agentúra AP, ktorá teraz nezávisle zdokumentovala 34 útokov.

22:31 OSN má údaje dokazujúce existenciu masových hrobov v obliehanom Mariupole. Organizácia Spojených národov dostala „satelitné informácie“ o jednom takom hrobe, v ktorom je asi 200 ľudí, uviedla Matilda Bognerová, vedúca misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine.

22:17 Viac ako 7-tisíc ľudí dnes evakuovali cez humanitárne koridory. Z ukrajinských miest dnes cez humanitárne koridory evakuovali celkovo 7 331 ľudí, uviedol predseda vlády.

22:10 Medzinárodná policajná organizácia Interpol v piatok oznámila, že do Moldavska vyslala tím na pomoc pri nápore utečencov z Ukrajiny.

21:56 Ukrajinské sily spustili protiofenzívu v meste Cherson, jedinom veľkom meste Ukrajiny, ktoré od začiatku invázie ovládli ruské jednotky. Povedal to v piatok vysokopostavený predstaviteľ obrany Spojených štátov s tým, že ruské sily nemajú už nad mestom úplnú kontrolu.

21:47 Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) v piatok podnikla ďalšie kroky, ktoré sú  reakciou na ruskú inváziu na Ukrajinu. Prijaté rozhodnutia majú "preukázať solidaritu organizácie s ukrajinským ľudom a jej oddanosť vede v službách mieru". Rusko má od 8. marca pozastavený štatút pozorovateľa v CERN.

21:35 Ruská armáda presúva na na Ukrajinu aj svojich vojakov rozmiestnených na území Gruzínska. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa amerického rezortu obrany o tom v piatok informovala stanica CNN.

21:22 Putin podpísal čerstvo prijatý zákon, ktorý hrozí až 15 rokmi väzenia za klamlivé správy o štátnych orgánoch pôsobiacich v zahraničí, uviedli ruské médiá.

21:16 Česká ministerka obrany Jana Černochová sa na budúci týždeň nezúčastní na schôdzke šéfov rezortov obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Budapešti - má totiž námietky voči odmietavému postoju maďarskej vlády k sankciám voči Rusku v oblasti energetiky.

21:09 Francúzsko, Turecko a Grécko sa v niekoľkých nasledujúcich dňoch pokúsia presadiť a uskutočniť humanitárnu operáciu s cieľom evakuovať obliehané mesto Mariupoľ na juhu Ukrajiny. Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron na záver druhého rokovacieho dňa summitu EÚ v Bruseli. Macron bude v nasledujúcich hodinách o tejto záležitosti rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, uviedla agentúra AFP.

20:57 Ukrajina popiera výrazný pokrok v mierových rokovaniach. Ukrajinský minister zahraničia povedal, že mierové rokovania s Ruskom sú zložité, a poprel správy, že sa dosiahol pokrok pri riešení štyroch zo šiestich kľúčových otázok.

20:48 Pápež odsúdil "brutálnu" vojnu na Ukrajine, ktorá ohrozuje svet. Pápež František dnes vo vatikánskej Bazilike svätého Petra zasvätil Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.

20:31 Rusko zaútočilo na veliteľské centrum vo Vinnycii. Kyjev tvrdí, že došlo k ruskému raketovému útoku na vojenské veliteľské centrum v stredoukrajinskom meste Vinnycia. Rakety zasiahli niekoľko budov a spôsobili "značné škody na infraštruktúre", uviedlo ukrajinské letectvo na Telegrame.

20:15 České hlavné mesto Praha na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu premenuje časť Korunovačnej ulice, na ktorej sídli ruské veľvyslanectvo, na Ulicu ukrajinských hrdinov. Pripojí sa tak k viacerým európskym štátom, ktoré tiež podnikli podobné kroky.

19:59 Putin sa o vás nestará, tvrdí bývalý gruzínsky vodca Lukašenka. Bielorusko je v skutočnosti klientskym štátom Ruska. Ruské jednotky vtrhli na Ukrajinu z územia Bieloruska. No napriek špekuláciám, že by sa bieloruské jednotky mohli zúčastniť vojny, sa tak ešte nestalo.

19:41 Prvou známou obeťou paľby z ukrajinských pozícií sa na ruskom území stal vojenský pravoslávny kňaz Oleg Arťomov, napísal v piatok denník Le Parisien.

19:34 Na oficiálnu návštevu SR pricestuje v pondelok lotyšský prezident Egils Levits. Stretne sa s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. "Na spoločnom rokovaní budú diskutovať najmä o situácii na Ukrajine a posilnení obrany východného krídla NATO," uviedol Strižinec. 

19:25 Poľsko nepovažuje Ukrajincov za utečencov, ale za svojich hostí. Povedal to v piatok poľský prezident Andrzej Duda počas stretnutia so svojim americkým kolegom Joeom Bidenom, ktorý je na návšteve Poľska.

19:09 Erdogan dnes telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Povedal mu, že na summite organizácie tento týždeň zdôraznil záväzok NATO voči územnej celistvosti Ukrajiny. Diskutovali aj o situácii na mieste a stave mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou, uvádza Reuters.

18:57 Biden: Proti Rusku už platia najťažšie sankcie vo svetových dejinách, no budú nasledovať nové.

18:50 Ruský plukovník bol zabitý vlastnými mužmi. Ďalší dvaja vysoko postavení ruskí velitelia boli zabití - jeden z nich zrejme zomrel po útoku vlastných mužov, uviedol západný predstaviteľ.

18:41 Ukrajinské sily stále kontrolujú obliehané prístavné mesto Mariupoľ a nikto sa ho nevzdá, uviedol šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

18:32 JK Rowlingová reaguje na odkaz v Putinovom prejave. "Kritizovať Západ kvôli zrušeniu kultúry by nemali tí, ktorí v súčasnosti zabíjajú civilistov za ich odpor voči konfliktu alebo väznia svojich kritikov," napísala Rowlingová v príspevku na Twitteri. Jej tweet sprevádzal hashtag #IStandWithUkraine.

18:24 Katarský minister energetiky povedal, že si „nevyberie strany“. Ale naďalej bude zásobovať Európu plynom, povedal pre CNN.

18:15 V meste Vinnycia bolo dnes popoludní počuť niekoľko hlasných výbuchov. Mesto je takmer celý deň v pohotovosti kvôli náletom. Ľuďom sa odporúča, aby zostali v protileteckých krytoch, informuje The Kyiv Idependent.

18:10 Spotify pozastavuje službu v Rusku s odvolaním sa na novú legislatívu. Hovorca spoločnosti uviedol, že hoci je dôležité „udržať našu službu v prevádzke v Rusku, aby sme v regióne poskytovali dôveryhodné, nezávislé správy a informácie“, vplyv novej legislatívy však obmedzuje prístup k informáciám, odstraňuje slobodu prejavu a kriminalizuje niektoré typy správ, čo ohrozuje bezpečnosť našich zamestnancov.

17:58 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s karikatúrami, ktoré sa vo štvrtok objavili na účte ruského veľvyslanectva sociálnej sieti Twitter.

17:47 Vladimir Putin kritizoval Západ za diskrimináciu ruskej kultúry. Porovnával zaobchádzanie s osobnosťami ruskej kultúry, so zaobchádzaním so „zrušenou“ autorkou Harryho Pottera JK Rowlingovou.

17:39 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyzval šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby vyriešil konflikt na Ukrajine tým, že odtiaľ odíde so cťou.

17:35 Rusko hovorí, že „prvá fáza“ toho, čo nazýva svojou „zvláštnou vojenskou operáciou“, bola z väčšej časti dokončená a že sa teraz sústredí na „oslobodenie Donbasu“. Západní predstavitelia sa domnievajú, že oznámenie naznačuje, že Moskva vie, že jej predvojnová stratégia zlyhala. "Rusko si uvedomuje, že nemôže prevádzkovať svoje operácie na viacerých osách súčasne," povedal jeden z úradníkov, píše CNN Prima News.

17:22 Prezidentka zatiaľ nepodpísala lex Ukrajina, trvá na úprave vyhlášky. Chce, aby boli ľudia zo Slovenska ochránení pred vypovedaním z nájmu. Avizovala, že v opačnom prípade by zákon v tejto časti vrátila.

17:10 Johnson volal dnes ráno s čínskym prezidentom. Downing Street zverejnila oneskorené a trochu krátke vyhlásenie o dlhom telefonickom rozhovore týchto dvoch predstaviteľov. Johnsonov zástupca hovorcu predtým uviedol, že hovor trval 50 minút. Dvojica diskutovala o ruskej invázii na Ukrajinu, kde Spojené kráľovstvo chce, aby Čína nepomáhala Rusku zbraňami alebo inou podporou.

17:04 Pyrotechnici odstraňujú „dary“ útočníkov zo súkromného obytného sektora v Nikolajeve.  

16:56 V bojoch na Ukrajine prišla ruská armáda o ďalšieho generála, napísal v piatok britský denník Daily Mail s odvolaním sa na zdroje v Kyjeve. Rusko zatiaľ smrť ďalšieho generála nepotvrdilo, čo však neurobilo ani v predchádzajúcich takýchto prípadoch, informoval denník The Mirror.

16:48 Lietadlo s poľským prezidentom Andrzejom Dudom pristálo na juhovýchode Poľska po tom, čo muselo v piatok núdzovo pristáť a vrátiť sa do Varšavy. Duda cestoval z Varšavy na stretnutie s americkým prezidentom Joom Bidenom, keď došlo k núdzovému pristátiu. Núdzové pristátie potvrdil aj predstaviteľ Bieleho domu, informuje web CNN.

16:36 Taliansky súd prepustil ukrajinského režiséra Eugena Lavrenchuka. Ukrajinského divadelného režiséra zadržali v Taliansku v decembri 2021 na žiadosť Ruska pre údajné finančné zločiny. Lavrenčuk označil prípad za politicky motivovaný.  

16:20 SBU od začiatku invázie zadržala viac ako 350 ruských sabotérov. Bezpečnostná služba Ukrajiny tiež tvrdí, že uzavrela medzinárodné náborové kanály používané Ruskom na nábor žoldnierov do boja proti Ukrajine.

16:07 Rusko v piatok informovalo, že na rokovaniach s Ukrajinou nedošlo v hlavných politických otázkach k žiadnemu pokroku. Podľa agentúry AFP to novinárom oznámil vedúci ruskej delegácie, exminister kultúry Vladimir Medinskij, ktorý je poradcom ruského prezidenta Vladimira Putina.

16:01 Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba podľa tlače poprel Erdoganovo tvrdenie, že Ukrajina je ochotná súhlasiť so štyrmi zo šiestich ruských požiadaviek.

15:56 Vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, ohrozuje aj bezpečnosť krajín arktického regiónu, uviedol v piatok počas návštevy Nórska generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

15:48 Rusko a Ukrajina podľa Medinského zbližujú stanoviská vo vedľajších otázkach, u tých hlavných prešľapujú na mieste. Rokovania majú pokračovať v sobotu.

15:42 Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku (MALnS) žiada o udelenie výnimiek v súvislosti s nákupom a distribúciou liekov na Ukrajinu. Rezort zdravotníctva deklaruje pomoc pri zabezpečovaní humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

15:36 Americký prezident Joe Biden pricestoval do Rzeszowa. Čaká ho stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

15:31 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa do škôl v Poľsku už zapísalo viac ako 123.000 ukrajinských detí, ktoré ušli pred vojnou. V piatok to oznámila námestníčka ministra školstva Marzena Machałková.

15:28 Na železničnej stanici v Litve v piatok otvorili výstavu veľkoformátových fotografií z vojny na Ukrajine. Cieľom je poskytnúť ruským cestujúcim obraz o konflikte, ktorý sa na Ukrajine odohráva od 24. februára, informovala agentúra AFP.

15:22 Ukrajina je podľa Erdogana ochotná súhlasiť so štyrmi zo šiestich ruských požiadaviek, a to aj zrieknuť sa členstva v NATO a uznať ruštinu za štátny jazyk.

15:16 Šéf Kremľa Vladimir Putin a jeho minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok odsúdili údajné protiruské kroky, ktorými Západ reagoval na vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine. Opäť sa pritom uchýlili k údajným historickým analógiám, keď prirovnávali Západ k nacistickému Nemecku, píše AFP.

15:11 Lietadlo vezúce poľského prezidenta Andrzeja Dudu muselo v piatok pre poruchu núdzovo pristáť vo Varšave. Dudu odvezie na stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom vo východnom Poľsku náhradné lietadlo, oznámil Dudov poradca Jakub Kumoch.

15:08 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že prvá fáza vojenskej operácie na Ukrajine bola z väčšej časti dokončená. Teraz sa vraj zameria na oslobodenie Donbasu.

14:36 Ruské ministerstvo obrany priznalo smrť 1351 ruských vojakov od začiatku invázie na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters.

14:26 Ruské sily odrezali v Kyjevskej oblasti mesto Slavutyč, kde žije mnoho pracovníkov pôsobiacich v jadrovej elektrárni Černobyľ, oznámili podľa Reuters miestne úrady. Od okolitého sveta je izolovaných aj asi 130-tisíc ľudí v meste Černihiv na severe Ukrajiny, upozornil podľa agentúry AP miestny predstaviteľ.

14:16 Poľsko, Česká republika a Slovinsko spoločne pripravili zoznam desiatich krokov, ktoré podľa nich musí prijať Európska únia, ak chce skutočne ukončiť vojnu na Ukrajine. V stĺpci na serveri Politico to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki. Medzi navrhovanými opatreniami sú tvrdšie postihy voči ruským bankám, podnikom napojeným na oligarchov a strane Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina, zastavenie ruskej propagandy v Európe, zablokovanie dopravy medzi Ruskom a Európou a pozastavenie vydávania víz Rusom. Ďalej navrhujú zákaz exportu všetkých európskych technológií, ktoré môžu byť využívané na vojnové účely, a vylúčenie Ruska zo všetkých medzinárodných organizácií.

14:15 Šéfka tímu Organizácie Spojených národov pre ľudské práva na Ukrajine Matilda Bognerová v piatok uviedla, že pozorovatelia dostávajú stále viac správ o masových hroboch v obkľúčenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Informovali agentúra Reuters a denník The Guardian. 

13:18 Ruským inváznym jednotkám sa podarilo čiastočne vytvoriť pozemný koridor medzi anektovaným Krymom a Donbasom, uviedol ukrajinský generálny štáb.

13:16 Ukrajina vyzvala v piatok štáty Európskej únie, aby uzavreli pozemné a morské dopravné spojenie s Ruskom a Bieloruskom v rámci sprísňovania balíka sankcií, ktorý Únia na Rusko uvalila v súvislosti s jeho vojenskou inváziou na Ukrajinu.

 13:01 Marinu Ovsjannikovovú obvinili z diskreditácie armády. Hrozí jej pokuta 30- až 50-tisíc rubľov (280 až 460 eur). Ruská novinárka, ktorá protestom narušila vysielanie ruskej televízie, odmieta vinu a trvá na tom, že Rusko pácha na Ukrajine zločin, píše ČTK.

12:51 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory. Reagoval tak na štvrtkové vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý Moskvu obvinil z používania zakázaných fosforových bômb na Ukrajine. Spojené štáty tiež varovali, že Rusi sa môžu "uchýliť" k chemickému útoku. 

12:32 Ukrajinské sily znovu dobyli dedinu Lukjanivka pri Kyjeve, ktorá slúžila ako jeden z oporných bodov inváznej armády, a zaznamenali aj ďalšie úspechy pri Kyjeve, oznámil podľa serveru Ukrajinska pravda šéf teritoriálnej obrany Petro Kuzyk. Uviedol tiež, že ukrajinským vojakom sa darí získavať nepriateľské tanky, a Ukrajina ich tak má teraz k dispozícii viac ako pred ruskou inváziou. Rusko prišlo od začiatku bojov na Ukrajine o 16 100 vojakov, uviedol dnes generálny štáb ukrajinskej armády.

12:10 Kremeľ v piatok uviedol, že sa nestane nič hrozné, ak Spojené štáty a ich spojenci uspejú v snahe vylúčiť Rusko zo skupiny G20. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

11:59 Ruský plynárenský gigant Gazprom musí do štyroch dní vymyslieť ako prijímať platby za vývoz plynu v rubľoch. Nariadil mu to ruský prezident Vladimir Putin. Konkurenčný Novatek, ktorý je najväčším ruským producentom skvapalneného zemného plynu, takú úlohu nedostal, uviedol v piatok podľa agentúry Reuters hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

11:57 Ukrajina dobyla späť jeden z oporných bodov inváznej armády pri Kyjeve, oznámil podľa portálu Ukrajinska pravda šéf ukrajinskej teritoriálnej obrany.

11:37 India a Čína sa dohodli na dôležitosti okamžitého prímeria na Ukrajine. Oznámil to v piatok indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar po rokovaní so šéfom čínskej diplomacie Wang Im.  

11:12 Švajčiarsko zmrazilo sankcionovaný ruský majetok. A to vo výške 6,17 miliárd dolárov, uvádza Reuters.

11:09 Putin osobne schválil účasť ruského oligarchu Abramoviča na rokovaniach s Ukrajinou, uvádza britský denník Financial Times. Po získaní povolenia od ruského prezidenta sa Roman Abramovič stretol s vysokým predstaviteľom úradu ukrajinského prezidenta. Informuje NEXTA na Twitteri. 

11:05 Šéfovia štátov EÚ zahájili druhý deň summitu venovaný najmä vysokým cenám energií. Bavia sa aj o reforme trhu či spoločných nákupoch plynu.

10:44 Je "hlúpe" si myslieť, že západné sankcie mierené proti ruským podnikateľským subjektom budú mať nejaký vplyv na vládu v Moskve, vyhlásil v piatok bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

10:43 Demokratický svet sa musí zjednotiť a zastaviť vojnové konanie Ruska. Takto zhodnotil slovenský premiér Eduard Heger prvú časť dvojdňového summitu EÚ v Bruseli. 

10:39 Lídri krajín EÚ aj Spojené štáty sú presvedčení, že sankcie proti Rusku, ako sú teraz nastavené, fungujú. Povedal to český premiér Fiala.

10:33 Na piatok sa podarilo dohodnúť dva humanitárne koridory na evakuáciu civilistov. Jeden z nich je z obliehaného Mariupolu, druhý z Melitopolu. Podľa agentúry Ukrinform to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

10:27 Ruské ostreľovanie Charkova zasiahlo kliniku, ktorá slúžila ako stredisko pre distribúciu humanitárnej pomoci, zomreli štyria ľudia, uviedla miestna polícia.

10:11 Ruský letecký útok na divadlo v ukrajinskom Mariupole zo 16. marca by mohol mať približne 300 obetí, oznámila v piatok podľa AFP radnica mesta.

10:02 USA tento rok dodajú do EÚ 15 miliárd metrov kubických LNG, oznámili obe strany. Cieľom pre nasledujúce roky bude 50 miliárd kubíkov ročne.

9:46 Ukrajincom sa znovu darí dobývať mestá na východ od Kyjeva. Tvrdí to britské ministerstvo obrany. Ukrajinské sily vraj obsadili obranné pozície vzdialené až 35 kilometrov od hlavného mesta. Ruské zásobovacie linky sú podľa správy ministerstva príliš natiahnuté, píše BBC.

9:44 Hraničnými priechodmi prešlo za štvrtok na Slovensko 707 mužov, 1925 žien a 1083 detí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 1199 osôb. Celkový počet utečencov od začiatku ruskej invázie je na čísle 269 111.

9:22 Ruské sily tvrdia, že zničili ukrajinské základne pre výcvik zahraničných žoldnierov. Kyjev bez upresnenia informoval o zásahu jednotky pri Dnipre.

9:21 Ruské sily zničili pri údere riadenými strelami pri Kyjeve najväčší sklad s palivom ukrajinských síl, tvrdí podľa TASS ruské ministerstvo obrany.

9:20 Viac než mesiac po začiatku vojny Rusko naďalej vo veľkých objemoch posiela plyn do Európy cez Ukrajinu.

9:19 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odmietol výzvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Maďarsko súhlasilo s rozšírením sankcií voči Rusku aj o energetický sektor a aby umožnilo prenos zbraní na Ukrajinu cez svoje územie.  

9:18 Rusko zaznamenáva až 60-percentnú mieru neúspechu pri útokoch s niektorými navádzanými raketami na Ukrajine. Pre agentúry Reuters to uviedlo niekoľko nemenovaných amerických zdrojov, informovala v piatok televízia BBC.

8:28 Ukrajina vo štvrtok obvinila Rusko z toho, že odvádza stotisíce ukrajinských civilistov zo zničených miest do Ruska, kde môžu byť držaní ako zajatci. Rusko chce takto podľa Ukrajiny vyvíjať tlak na Kyjev, aby sa vzdal. 

8:25 V Košiciach požiadalo o dočasné útočisko takmer 3000 ľudí. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke s tým, že prvú utečeneckú vlnu má za sebou. Kým sa počas uplynulého týždňa v centre pomoci utečencom na kúpalisku Červená hviezda v niektorých dňoch vystriedalo 2500 ľudí, momentálne sa ich počet ustálil zhruba na 500 ľudí denne. 

8:11 V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo už 135 detí. Vo svojej pravidelnej správe to uviedla ukrajinská prokuratúra. Ďalších 184 detí bolo zranených, píše The Guardian.

8:08 Pápež František spoločne s biskupmi z celého sveta zasvätí v piatok o 17.00 h SEČ Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi vykoná slávnostný akt zasvätenia na sviatok Zvestovania Pána na záver kajúcej pobožnosti v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.

7:31 Rusko zvažuje, že bude za ropu a plyn od priateľských krajín prijímať platby v bitcoinoch. S odkazom na vysoko postaveného zákonodarcu o tom píše BBC.

7:17 Ukrajina podľa všetkého úspešne zaútočila na ruské lode kotviace v prístave Berdjansk v Azovskom mori, uviedli Spojené štáty a Británia. Nie je ale jasné, aké zbrane pri tom použila, uviedol podľa stanice CNN činiteľ amerického ministerstva obrany.

6:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok prihovoril lídrom EÚ, ktorí sa zišli na dvojdňovom summite v Bruseli. Opísal skazu, ktorú v jeho krajine napáchalo Rusko a poďakoval sa Európe za jej podporu Ukrajine. 

6:39 Americký prezident Joe Biden navštívi v piatok poľské mesto Rzeszów ležiace približne 80 kilometrov západne od ukrajinských hraníc, kde sa stretne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Oznámil to vo štvrtok večer miestneho času Biely dom, ktorý dosiaľ o podrobnostiach Bidenovej návštevy Poľska neinformoval, uvádza agentúra AFP. 

6:38 Rusko a Ukrajina si vo štvrtok vymenili celkovo 50 vojnových aj civilných zajatcov. Výmenu potvrdili obe strany, informovala agentúra AFP. Podľa vyjadrenia Kyjeva ide o vôbec prvú "plnohodnotnú" výmenu zajatcov od začiatku už mesiac trvajúcej ruskej invázie.

6:32 Vyše 3300 ľuďom sa vo štvrtok podarilo odísť z obliehaných ukrajinských miest cez tzv. humanitárne koridory. Oznámila to vo štvrtok večer podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra DPA. 

6:30 Vojnové zločiny na Ukrajine musia prestať, zhodli sa lídri krajín EÚ. Pohrozili Rusku ďalšími sankciami a sľúbili vytvorenie fondu solidarity pre Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok