USA obvinili štyroch ruských agentov z hackerských útokov na energetický sektor. Útočili aj na jadrovú elektráreň

TA3 TASR
25.3.2022 08:15

Spojené štáty obvinili štyroch ruských agentov zo spáchania hackerských útokov, ktorých terčom mal byť globálny energetický sektor vrátane prevádzkovateľa jednej americkej jadrovej elektrárne. Informovalo o tom vo štvrtok večer ministerstvo spravodlivosti USA, uvádza agentúra AFP.

Nemecko jadrová elektráreň 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Štyria ruskí hackeri sa podľa vyjadrenia rezortu zamerali v rokoch 2012-2018 na počítače stoviek firiem v celkovo 135 krajinách. Ich terčom sa stala aj jadrová elektráreň v americkom štáte Kansas, či petrochemický závod v Saudskej Arábii.

Podľa ministerstva spravodlivosti USA sú traja obvinení ruskí hackeri zamestnancami ruskej Federálnej bezpečnostnej služby, zatiaľ čo štvrtý je zamestnancom výskumného inštitútu ruského ministerstva obrany, uvádza agentúra AP.

Žiaden z nich nie je dosiaľ vo väzbe, ministerstvo však obvinenia napriek tomu zverejnilo. Zároveň ponúklo aj odmenu až do výšky desiatich miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k ich "identifikácii alebo dolapeniu", uvádza AP.

K odtajneniu prípadu došlo len tri dni po tom, ako americký prezident Joe Biden vyzval americké súkromné firmy, aby "okamžite" posilnili svoju ochranu pred kybernetickými útokmi z Ruska. Tajné služby ho totiž podľa jeho vlastných slov varovali, že Rusko takéto útoky zvažuje v reakcii na západné sankcie uvalené za rozpútanie vojny na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok