Prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu žiada o podporu pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine

TA3 TASR
24.3.2022 17:31

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu Karim Khan vo štvrtok požiadal koalíciu niekoľkých desiatok krajín, ktoré ponúkli súdu finančnú, vojenskú a právnu pomoc, o podporu pre vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine.

Juhoafrická republika nevystúpi z Medzinárodného trestného súdu, opravila sa prezidentská kancelária
Twitter/NTV Kenya

Khan túto požiadavku vyslovil na stretnutí s prokurátormi a ministrami spravodlivosti týchto krajín. "Ak sa tejto záležitosti chopíme spoločne..., nebude z toho profitovať len tento úrad alebo ICC, ale celý medzinárodný právny poriadok," vyhlásil Khan. Dodal, že ak krajiny nezintenzívnia svoje spoločné úsilie, situácia na Ukrajine sa môže ešte viac zhoršiť.

Hlavný prokurátor oficiálne začal vyšetrovanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na Ukrajine 28. februára, len štyri dni po začiatku ruskej invázie. Je zamerané na násilie páchané oboma stranami konfliktu už od ruskej anexie Krymu v roku 2014.

Hoci Ukrajina neratifikovala Rímsky štatút, ktorým sa ustanovil Medzinárodný trestný súd, v roku 2014 uznala jeho súdnu právomoc na zločiny spáchané na svojom území. Kyjev vyšetrovanie ICC schválil a na Ukrajine sa už nachádza skupina odborníkov, ktorá zhromažďuje dôkazy. Rusko svoj podpis Rímskeho štatútu v roku 2016 stiahlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok