Bražinová: Koronavírus zostane v celosvetovej populácii dlhodobo, ale naučíme sa s ním žiť

TA3
24.3.2022 09:27

O aktuálnej epidemiologickej situácii u nás ale aj za hranicami sme sa rozprávali s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou. Tá v TA3 vysvetlila, prečo momentálne zažíva Čína nárast nakazených a priblížila aj situáciu na Slovensku. Koronavírus medzi nami ostane dlhodobo, ale dokážeme sa s ním naučiť žiť, myslí si epidemiologička.

Hlavné pandemické ukazovatele sú na Slovensku v miernom poklese, ak ide opočty nových nakazených, hospitalizovaných alebo pacientov na pľúcnej ventilácii, priblížila Bražinová. "Koronavírus, teda SARS-CoV-2 s najväčšou pravdepodobnosťou ostane v celosvetovej populácii dlhodobo, nepodarí sa nám ho eradikovať, ako sa to podarilo napríklad u pravých kiahní," priblížila epidemiologička. 

Dôvodom odlišného scenára je aj to, že koronavírus má "zvieracie rezervoáry". "Vyskytuje sa aj u zvierat, čiže nemáme možnosť ho zlikvidovať. Je však veľmi pravdepodobné, že sa s ním naučíme žiť, a to najmä tým, že si ako celosvetová populácia vybudujeme imunitu," vysvetlila Bražinová. Práve imunita je slabou stránkou obyvateľov Číny, ktorí čelia variantu omikron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok