Vo veku 84 rokov zomrela bývalá americká diplomatka Madeleine Albrightová

TA3 TASR
23.3.2022 19:45

Vo veku 84 rokov zomrela bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová, oznámila v stredu jej rodina.

Albrightová, ktorá tento post zastávala v rokoch 1997 – 2001 ako vôbec prvá žena v dejinách USA, zomrela v dôsledku rakovinového ochorenia. Informovala agentúra AFP.

Jej rodina vo vyhlásení uviedla, že "milujúca matka, stará mama, sestra a priateľka", ako aj "neúnavná bojovníčka za demokraciu a ľudské práva" zomrela v kruhu rodiny a priateľov.

Albrightová sa stala šéfkou americkej diplomacie 23. januára 1997 v administratíve prezidenta Billa Clintona. V tom čase bola najvyššie postavenou ženou v americkej vláde. Ministerstvu zahraničných vecí šéfovala do 20. januára 2001. Narodila sa 15. mája 1937 v Prahe.

Profil bývalej šéfky americkej diplomacie Madeleine Albrightovej 

Vo veku 84 rokov zomrela bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová, v stredu to oznámila jej rodina. Albrightová, ktorá tento post zastávala v rokoch 1997 – 2001 ako vôbec prvá žena v dejinách USA, podľahla rakovine.

Madeleine Albrightová sa narodila 15. mája 1937 v Prahe ako Marie Jana Korbelová. Jej otec Josef Korbel bol kariérnym diplomatom, ktorému sa vzápätí po Hitlerovej okupácii Československa podarilo aj s celou rodinou z obáv pred prenasledovaním nacistami utiecť do Londýna. Celú druhú svetovú vojnu prežila rodina v Spojenom kráľovstve. Po jej skončení sa vrátila do Prahy, ale po roku 1948 emigrovala znova, tentoraz do USA.

V roku 1959 promovala na Wellesley College v štáte Massachusetts, nasledovali štúdiá medzinárodných vzťahov na Univerzite Johna Hopkinsa v Baltimore. V roku 1968 získala titul magistra a v roku 1976 obhájila titul doktora filozofie na katedre verejného a ústavného práva Kolumbijskej univerzity.

V rokoch 1976 - 1978 pracovala ako hlavná poradkyňa amerického senátora Edmunda Muskieho pre legislatívu. V rokoch 1978 - 1981 bola členkou Národnej bezpečnostnej rady a štábu Bieleho domu, kde zodpovedala za zahraničnopolitickú legislatívu. V rokoch 1982 - 1993 bola profesorkou medzinárodných vzťahov a súčasne riaditeľkou programu Ženy v diplomatických službách na Fakulte diplomatických služieb Georgetownskej univerzity vo Washingtone.

Madeleine Albrightová bola ako členka prvého kabinetu 42. amerického prezidenta Billa Clintona od 1. februára 1993 veľvyslankyňou USA pri Organizácii Spojených národov (OSN). Po opätovnom zvolení za prezidenta ju Bill Clinton vymenoval za ministerku zahraničných vecí. Ako prvá žena v dejinách Spojených štátov sa postavila na čelo zahraničnej politiky. Vo funkcii šéfky americkej diplomacie pôsobila od 23. januára 1997 do 20. januára 2001.

Koncom nasledujúceho roku, v novembri 2002, privítali Madeleine Albrightovú v rodnej Prahe, kde jej udelili cenu za dlhé roky služby pre verejnosť. Pražská spoločnosť pre medzinárodnú spoluprácu jej odovzdala výročné ocenenie za jej medzinárodné zásluhy. Vtedajší český prezident Václav Havel, blízky priateľ Albrightovej, ju dokonca navrhol ako jednu zo svojich možných nástupkýň v prezidentskom úrade.

Madeleine Albrightová, ktorá prednášala na renomovanej Georgetownskej univerzite, napísala aj niekoľko kníh. Napríklad v októbri 2012 sa konala v Paláci kníh Luxor v Prahe autogramiáda jej spomienkovej knihy na detstvo prežité v búrlivých rokoch 1937 - 1948, ktorú nazvala Prague Winter (Pražská zima), a v roku 2018 jej vyšla kniha s názvom Fašizmus: Varovanie.

Albrightová sa aj po odchode z vysokej politiky aktívne zapájala do politického diania. Napríklad na prvé kroky Donalda Trumpa v prezidentskom úrade, ktorými chcel obmedziť imigráciu, reagovala v januári 2017 slovami: "Vychovávali ma ako katolíčku, neskôr som bola príslušníčkou episkopálnej cirkvi a nakoniec som zistila, že moja rodina je židovská. Som pripravená registrovať sa na znak solidarity ako moslimka". A ešte v decembri 2021 sa v areáli Georgetownskej univerzity zúčastnila na slávnostnom odhalení pamätníka venovaného Václavovi Havlovi.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok