Slovenskí politici reagujú na úmrtie Albrightovej. Bola mostom medzi Československom a USA, uviedol premiér

TA3 TASR
23.3.2022 21:34

Bývalá americká diplomatka Madeleine Albrightová bola podľa premiéra SR Eduarda Hegera mostom medzi Československom a Spojenými štátmi americkými. "Rozumela našim túžbam stať sa súčasťou demokratického sveta a výrazne sa o to zasadila," vyhlásil to na sociálnej sieti predseda vlády v reakcii na jej úmrtie.

Madeleine Albright
SITA

Bývalá ministerka zahraničných vecí USA zomrela vo veku 84 rokov, v stredu to oznámila jej rodina. Albrightová sa stala šéfkou americkej diplomacie 23. januára 1997 v administratíve prezidenta Billa Clintona. V tom čase bola najvyššie postavenou ženou v americkej vláde. Ministerstvu zahraničných vecí šéfovala do 20. januára 2001. Narodila sa 15. mája 1937 v Prahe.

Čaputová si uctila pamiatku zosnulej Madeleine Albrightovej

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si uctila v stredu pamiatku zosnulej americkej diplomatky Madeleine Albrightovej, ktorá podľa nej zohrala kľúčovú rolu v smerovaní východného bloku po páde železnej opony.  

"Madeleine Albrightová, narodená v Československu a skutočná americká vlastenka, zohrala kľúčovú úlohu v našej transformácii národa spoza železnej opony k národu žijúcemu a presadzujúcemu slobodu a demokraciu. Náš región bol vždy v jej srdci a ona bude vždy v našom. Nech odpočíva v pokoji," napísala prezidentka.

Albrightová zomrela v stredu vo veku 84 rokov v dôsledku rakovinového ochorenia, oznámila jej rodina. Ako členka prvého kabinetu 42. amerického prezidenta Billa Clintona bola od 1. februára 1993 veľvyslankyňou USA pri OSN. Po opätovnom zvolení za prezidenta ju Clinton vymenoval za ministerku zahraničných vecí. Ako prvá žena v dejinách Spojených štátov sa stala šéfkou diplomacie. V tejto  funkcii pôsobila od 23. januára 1997 do 20. januára 2001.

Svet prišiel o jedinečnú obrankyňu demokracie, uviedol Korčok

Svet prišiel o jedinečnú obrankyňu demokracie a tvrdú oponentku autokratov, reagoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na úmrtie bývalej americkej diplomatky Madeleine Albrightovej.

"Svet prišiel o jedinečnú obrankyňu demokracie, láskavú priateľku a tvrdú oponentku autokratov," napísal na Twitteri Korčok s tým, že Albrightovej vplyv budú cítiť ešte mnohé budúce generácie.

Diplomatka zomrela v stredu vo veku 84 rokov v dôsledku rakovinového ochorenia, oznámila jej rodina. Albrightová bola ako členka prvého kabinetu 42. amerického prezidenta Billa Clintona od 1. februára 1993 veľvyslankyňou USA pri OSN. Po opätovnom zvolení za prezidenta Bill Clinton vymenoval Madeleine Albrightovú za ministerku zahraničných vecí. 

Ako prvá žena v dejinách Spojených štátov sa postavila na čelo zahraničnej politiky. Vo funkcii šéfky americkej diplomacie pôsobila od 23. januára 1997 do 20. januára 2001.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok