Tieto potraviny sú pre telo najškodlivejšie: Lekári tvrdia, že by sme ich nemali jesť nikdy

TA3/zm
24.3.2022 16:00

Občas v jedle zhrešiť je celkom normálne. No dietológovia sú striktní a urobili zoznam potravín, ktoré by sme nemali jesť nikdy. Ani raz za čas.

Tieto potraviny sú pre telo najškodlivejšie: Lekári tvrdia, že by sme ich nemali jesť nikdy
Pexels/RODNAE Productions

Tento zoznam potravín súvisí podľa lekárov s výskytom rôznych chorôb, od srdcovo-cievnych ochorení, cez vysoký krvný tlak a cholesterol až po obezitu. Aj to je dôvod, prečo niektorým potravinám dávajú jasnú stopku.

Biele pečivo

Celozrnné pečivo v snahe schudnúť veľakrát vynechávame, a to je podľa odborníkov chyba, pretože pre zdravý prísun potravín sú aj sacharidy potrebné. Nie však akékoľvek. Tie, ktoré nájdete v pečive z bielej múky sú vraj čistý zabijak ciev. Neobsahujú totiž takmer žiadne vitamíny, minerály a antioxidanty, takže telu dajú len falošný pocit zasýtenia, no bez toho, aby boli väčším prínosom. Navyše má biele pečivo v porovnaní s celozrnným oveľa viac cukrov, ktoré prispievajú k obezite.  

Zemiakové lupienky

Nie je nič lepšie, ako si raz za čas pri sledovaní filmu otvoriť balíček chipsov. Dietológovia sú však aj proti tejto maškrte, plnej nezdravého tuku a sodíka. Ak potrebujete pred obrazovkou niečo pojedať, máte si vraj pripraviť domáce krekry alebo siahnuť po orieškoch.

Slanina

Slanina je vraj skaza ľudstva a Svetová zdravotnícka organizácia ju dokonca zaradila na zoznam telu škodlivých látok, na ktorom nájdete aj alkohol a cigarety. Ak si myslíte, že raz za čas dobre prerastený tuk nezaškodí, lekári by s vami nesúhlasili a ukázali vám výskumy, v ktorých je dokázané, že slanina mení zdravé bunky na nezdravé. Vždy, aj po jednom súste raz za rok. Bohužiaľ.  

Klobásky a párky

Pri čítaní tohto zoznamu môžete rovno uvažovať o dráhe vegetariána alebo vegána, pretože podľa odborníkov sú nezdravé aj akékoľvek spracované mäsové výrobky. Pri ich výrobe totiž potravinári používajú množstvo chémie a konzervantov, ktoré môžete rovno označiť za karcinogénne látky. Paradoxne však odborníci nemajú nič proti mäsu, ale zdravá je len konzumácia pravého a čerstvého mäsa. Čokoľvek, čo je balené, by vraj na našom jedálnom lístku nemalo byť.   

Vyprážané jedlo

Aj nad dobrým vyprážaným rezňom či syrom by človek zaplakal, keby počúval lekárov od slova do slova. Je to totiž ďalšie jedlo na ich čiernej listine, ktorá privádza ľudstvo k skaze. Sú totiž slané, kalorické a plné nezdravých tukov, takže ohrozujú cievy aj váhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok