TLC diéta znižuje kilá aj cholesterol: Podľa odborníkov je druhá najzdravšia na svete

TA3/zm
14.3.2022 16:00

Chudnutie je len príjemným benefitom TLC diéta, ktorá primárne vznikla na zlepšenie zdravia, konkrétne úpravu cholesterolu. Postavená je na potravinách, ktoré obsahujú málo nasýtených mastných tukov.

TLC diéta znižuje kilá aj cholesterol: Podľa odborníkov je druhá najzdravšia na svete
Pexels/Ella Olsson

Vysoký cholesterol v podstate znamená, že sa vám v cievach usádzajú tuky, ktoré ich môžu časom upchať a spôsobiť omnoho vážnejšie zdravotné problémy. Pomocou TLC diéty sa týmto problémom vyhnete a zároveň i schudnete.

Druhá najzdravšia

V roku 2014 sa TLC diéta umiestnila na druhej priečke najzdravších diét na svete. A to nejde o hlasovanie bežnej verejnosti, ale rebríček zostavený odborníkmi. Za skratkou troch písmen sa skrýva slovné spojenie Therapeutic Lifestyle Changes, čo naznačuje, že nejde ani tak o diétu, ako o zmenu celkového životného štýlu. Problém s vysokým cholesterolom sa totiž už ani zďaleka netýka len starších ročníkov, ale čoraz častejšie s ním majú problém mladí ľudia. Dôvodom je nevhodné stravovanie v kombinácii s nedostatkom pohybu. Kým so športom si budete musieť poradiť samy, s jedálnym lístkom vám poradia odborníci.

Nákupný zoznam

Na vašom jedálnom lístku by sa podľa TLC diéty mali nachádzať mliečne výrobky, hydina, hovädzie mäso, celozrnné pečivo, a samozrejme, ovocie a zelenina. Spomedzi nich na hladinu cholesterolu pozitívne vplýva najmä hrach, fazuľa, mrkva, paradajky a pomaranče.

Cieľom je nahradiť nasýtené kyseliny za nenasýtené, najmä za omega – 3 a omega – 6, ktoré obsahujú napríklad orechy, rôzne semiačka a ryby.  

Obmedziť alebo úplne vynechať by ste mali hlavne plnotučné mlieko a mastné mäso vrátané vnútorností. Čiže žiadna prekvapivá informácia. Ide o nákupný zoznam, ktorý pozná každý, kto sa snaží zdravšie žiť.

Tri zásady TLC

  • Denné menu by malo obsahovať maximálne 7 % nasýtených tukov.
  • Denne nemôžte prijať viac ako 200 mg cholesterolu.
  • Denne prijať z celkovej stravy 25-35 % nenasýtených tukov.

Jedálny lístok TLC

TLC diéta je postavená na počítaní, a tak sa na jej úvod nezaobídete bez kalorických tabuliek, ideálne v podobe aplikácie. Potrebujete totiž vedieť nie len celkový príjem, ktorý by mal byť u žien denne 7500 kJ, ale aj zloženie potravín, aby ste dokázali rátať nasýtené a nenasýtené tuky. Na začiatku to môže byť pre vás zdĺhavé a komplikované, ale celkový zdravotný stav za to stojí.

Pomôcť vám však môže jednoduchý prehľad potravín v podobe denného množstva. Vďaka tomu si dokážete lepšie vyskladať jedálny lístok:

  • Mäso a ryby – 5x do týždňa
  • Strukoviny – 1x denne, každý druhý deň dvojnásobná porcia namiesto mäsa
  • Vajcia – bielka denne, žĺtky maximálne 2x do týždňa
  • Nízkotučné mliečne výrobky – 2 až 3 porcie denne
  • Ovocie a zelenina – 3 až 5 porcií denne
  • Pečivo, cestoviny a ryža – 5 porcií denne

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok