USA a ich spojenci uvažujú, či by malo Rusko aj naďalej ostať súčasťou skupiny G20

TA3 TASR
23.3.2022 09:30

Spojené štáty a ich západní spojenci posudzujú, či by malo Rusko aj naďalej ostať súčasťou skupiny G20 v súvislosti s vojenskou inváziou na Ukrajine.

Summit G20 Hamburg 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Prebieha diskusia o tom, či je vhodné, aby Rusko bolo súčasťou G20. Ak Rusko ostatne jej členom, tak organizácia bude menej užitočná," uviedol zdroj zo skupiny G7 pre Reuters.

Tento zdroj upozorňuje, že snahu vylúčiť Rusko z G20 budú zrejme vetovať niektorí z iných členov tejto skupiny. S týmto návrhom môžu podľa neho nesúhlasiť napríklad Brazília, Čína či Juhoafrická republika. Reuters naznačuje, že krajiny skupiny G7 sa preto môžu rozhodnúť, že sa tento rok na summite G20 nezúčastnia. Podľa ruskej veľvyslankyne v Indonézii Ľudmily Vorobiovovej sa však tento rok na summite G20 v Indonézii plánuje zúčastniť ruský prezident Vladimir Putin. Diplomatka to uviedla v reakcii na výzvy niektorých krajín na vylúčenie Ruska z G20.

Poľsko v utorok totiž uviedlo, že navrhlo americkému ministerstvu obchodu, že v skupine G20 nahradí Rusko, pričom dostalo "pozitívnu odpoveď". Hovorca amerického ministerstva obchodu potvrdil, že minulý týždeň sa konalo stretnutie americkej ministerky obchodu Giny Raimondovej a poľského ministra hospodárskeho rozvoja a technológií Piotra Nowaka.

"Raimondová si s radosťou vypočula názory Poľska na viacero tém vrátane fungovania G20. Nevyjadrila však pozíciu vlády Spojených štátov na poľskú požiadavku týkajúcu sa G20," uviedol hovorca amerického rezortu.

Podľa agentúry AFP bude o členstve Ruska v skupine G20 diskutovať s americkými spojencami i prezident USA Joe Biden, ktorý tento týždeň navštívi Európu, kde sa zúčastní na summitoch NATO, Európskej únie i skupiny G7. Podľa poradcu pre národnú bezpečnosť Spojených štátov Jakea Sullivana sa USA totiž domnievajú, že pre Rusko už viac niet miesta v medzinárodných inštitúciách a medzinárodnom spoločenstve. Indonézske ministerstvo zahraničných vecí sa odmietlo vyjadriť k výzvam na vylúčenie Ruska, dodáva Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok