Putin sa chce aj napriek odporu viacerých krajín tento rok zúčastniť summitu G20

TA3 ČTK
23.3.2022 08:20

Ruský prezident Vladimir Putin sa plánuje zúčastniť tohtoročného summitu krajín G20, ktorý bude na konci roka hostiť Indonézia. Oznámila to ruská veľvyslankyňa v Jakarte Ljudmila Vorobjovová. Niektoré členské krajiny v poslednej dobe volajú po vylúčení Ruska kvôli jeho invázii na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

Oligarchovia
TASR/AP

"Nielen G20, ale aj mnoho ďalších organizácií sa snaží Rusko vylúčiť. Reakcia Západu je úplne neprimeraná," povedala diplomatka. Ukončiť ruské členstvo v organizácii, ktorá združuje najväčšie svetové ekonomiky, navrhlo napríklad Poľsko.

Podľa poľského ministra hospodárskeho rozvoja a technológií Piotra Nowaka to poľskí zástupcovia navrhli minulý týždeň na schôdzi vo Washingtone a stretli sa s "pozitívnou odozvou", napísala agentúra Reuters. Aj zdroj z Európskej únie agentúre oznámil, že o ruskej účasti na summite, ktorý je naplánovaný na 15. a 16. novembra, sa vedie diskusia.

Akákoľvek snaha o vylúčenie Ruska zo skupiny by sa ale mohla stretnúť s vetom akejkoľvek z členských krajín, medzi ktorými je Čína, India alebo Saudská Arábia. Rysuje sa tak možnosť, že by niektoré krajiny mohli namiesto toho tohtoročný summit vynechať, uviedlo niekoľko zdrojov Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok