Problémy krivej chrbtice. Ako utíšiť bolesť pri skolióze? 

TA3/bd
22.3.2022 07:00

Chrbtica má mierne prirodzené zakrivenie spredu dozadu, ale 2 až 3 percentá ľudí majú stav nazývaný skolióza, čo je stav, keď sa chrbtica ohýba viac doľava alebo doprava.

Problémy krivej chrbtice. Ako utíšiť bolesť pri skolióze? 
FreePik

Tento stav je najčastejšie diagnostikovaný vo veku 10 až 15 rokov, keď sa chrbtica stále vyvíja, ale môže postihnúť ľudí počas celého života. Dospelí majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že budú pociťovať bolesť, nie zo samotného zakrivenia, ale z napätia, ktoré spôsobujú určité svaly a kĺby.

Príznaky skoliózy

Skolióza môže prísť bez akýchkoľvek príznakov. Keď sa to stane, prvá vec, ktorú vidíme, je zmena tvaru. Nevidíte priamu čiaru. Vidíte tvar 'S' alebo 'C'. Niekedy vyčnieva rameno, bedro alebo dokonca rebro, čo je výsledkom krútenia a otáčania chrbtice. Vaša hlava môže byť dokonca mimo zarovnanie so zvyškom tela.

chrbtica FreePik

Príčiny bolesti pri skolióze

Bolesť pri skolióze u dospelých môže postihnúť dolnú časť chrbta a tiež spôsobiť bolesť vystreľujúcu do nohy. Ak existuje tlak na určité nervy, vaše nohy môžu byť slabé. Svet je vytvorený pre ľudí, ktorí nemajú skoliózu, tá spôsobuje stres na jednej strane vášho tela, čo spôsobuje bolesť.

Nič z toho, čo robíte – ako nosenie ťažkého batohu – nemôže spôsobiť samotnú skoliózu. Namiesto toho je 80 percent prípadov „idiopatických“, čo znamená, že nikto nevie, čo ich spôsobuje. Skoliózu môže spôsobiť aj detská mozgová obrna, svalová dystrofia, iné nervovosvalové ochorenia, vrodená chyba alebo poranenie chrbtice.

chrbtica FreePik

U starších dospelých skolióza buď zostala z detstva, alebo je degeneratívna, čo znamená, že je výsledkom nahromadeného opotrebovania vášho tela, keď starne. Degeneratívna skolióza zvyčajne postihuje driek alebo kríže a bolesť môže pochádzať zo zovretých nervov alebo z určitých svalov a kĺbov, ktoré musia viac pracovať, aby kompenzovali zakrivenie.

Ako sa diagnostikuje skolióza

Jediný spôsob, ako definitívne diagnostikovať skoliózu, je röntgen. Niekedy ide o náhodný nález na RTG pôvodne objednanom z iného dôvodu, napríklad pri športovom úraze V opačnom prípade môže lekár, ktorý má podozrenie na skoliózu, požiadať o röntgenové vyšetrenie po fyzickom vyšetrení pacienta a vykonaní testu - keď stojíte chrbtom k lekárovi a ohýbate sa o 90 stupňov v páse, s rukami visiacimi po bokoch. Ak je jedna strana vášho tela zvýšená alebo jedno rameno, rebro alebo bedro vyššie ako druhé, lekár môže nariadiť röntgenové vyšetrenie na potvrdenie alebo vylúčenie skoliózy.

chrbtica FreePik

Skolióza je diagnostikovaná, keď je zakrivenie do strán väčšie ako 10 stupňov. Čím vyššie číslo, tým závažnejšia je skolióza. Ak je jedným z vašich príznakov bolesť, lekári môžu nariadiť aj ďalšie testy, aby zistili, či nemáte iný zdravotný stav. Ďalšie zdroje bolesti chrbta zahŕňajú infekciu, zlomeniny, nedostatok vitamínu D, artritídu, vyvrtnutia, natiahnutie a ďalšie.

Deti a dospievajúci so skoliózou majú bolesť len zriedka. Namiesto toho je cieľom liečby (ak existuje) zastaviť zhoršovanie zakrivenia a zároveň zvýšiť funkciu. Touto liečbou môže byť ortéza alebo v závažných prípadoch chirurgický zákrok. U dospelých môže pri bolestiach pri skolióze pomôcť niekoľko možností, vrátane mnohých domácich liekov:

  • Lieky na zmiernenie bolesti: Môžete začať s nesteroidnými protizápalovými liekmi ako je aspirín alebo ibuprofén.
  • Terapia teplom alebo chladom: Aplikácia ľadu alebo tepla na postihnutú oblasť môže poskytnúť určitú úľavu.
  • Fyzikálna terapia a cvičenie: Pohyb môže zvyčajne pomôcť každému so skoliózou.

Zatiaľ čo špecifické cvičenia musia byť zamerané na každého jednotlivca, všeobecným cieľom je posilniť svaly, ktoré podporujú vašu chrbticu. Ak si nie ste istí, ktoré cviky by vám mohli pomôcť, zvážte spoluprácu s fyzioterapeutom, ktorý vám dokáže prispôsobiť pohybový plán vašej kondícii a stupňu skoliózy. 

Témy: skolióza lekár
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok