Záchranári zatiaľ nenašli v troskách čínskeho lietadla žiadnych preživších. Na palube malo byť 132 ľudí

TA3 TASR
22.3.2022 14:46

Na mieste pondelňajšej havárie lietadla spoločnosti China Eastern so 132 ľuďmi na palube sa ani po 36 hodinách nenašli žiadni preživší ani čierne skrinky. Informuje agentúra AFP, odvolávajúc sa na čínsky úrad pre civilné letectvo.

Letecký úrad momentálne nemá dosť informácií, aby určil príčinu tohto nešťastia, povedal predstaviteľ úradu leteckej bezpečnosti Ču Tchao s tým, že aktuálnou prioritou je pátranie po záznamníkoch letových údajov.

Dôvodom, prečo záchranné tímy nenašli žiadnych preživších, je podľa AFP mimoriadne vysoká rýchlosť nárazu. Trosky Boeingu 737-800 a kufre pasažierov sú rozptýlené po veľkej časti zalesneného horského územia pri meste Wu-čou v regióne Kuang-si, približuje AFP.

V prípade, že nikto neprežil, pôjde o najtragickejšiu leteckú nehodu v Číne za uplynulé tri desaťročia. Čína má pritom povesť krajiny s mimoriadne bezpečnou leteckou dopravu. Letecká spoločnosť oficiálne priznala, že pri nehode zahynul istý počet ľudí, doteraz však nevyhlásila, že nehodu neprežil nikto.

Podľa údajov webovej stránky FlightRadar24.com sa lietadlo China Eastern s letovým označením MU5735 nachádzalo vo výške približne deväť kilometrov, keď okolo 14.20 h miestneho času začalo prudko klesať a za niečo vyše minúty stratilo viac ako šesť výškových kilometrov. Klesanie sa zastavilo vo výške zhruba 2,5 kilometra, potom lietadlo nakrátko mierne nabralo výšku a následne opäť klesalo. Stroj prestal vysielať dáta 96 sekúnd po tom, čo začal klesať.

Boeing 737-800 sa zrútil počas letu z mesta Kchun-ming ležiaceho v provincii Jün-nan do priemyselnej metropoly Kuang-čou (Kanton). Čínske médiá informovali, že spoločnosť China Eastern dočasne prestane používať všetky svoje lietadlá typu Boeingu 737-800. Čínsky prezident Si Ťin-pching uviedol, že nehodou lietadla je "šokovaný". Vyzval na jej dôkladné vyšetrenie a zaistenie bezpečnosti civilného letectva. Na miesto nešťastia vyslal vicepremiéra Liou Che.

Webová stránka Aviation Safety Network (ASN) eviduje od roku 1919 v Číne 136 smrteľných leteckých nehôd, pri ktorých zahynulo dovedna 2283 ľudí. Pre porovnanie, v Spojených štátoch za rovnaké obdobie zahynulo pri 1666 takýchto nehodách až 15.847 ľudí. Najtragickejšou nehodou komerčného lietadla v Číne je havária stroja spoločnosti China Northwest Airlines v roku 1994, pri ktorej zahynulo všetkých 160 ľudí na palube.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok