Zamrzne konflikt na Ukrajine? Nasledovať by mohla násilná a krvavá fáza, myslia si analytici

TA3/hm ČTK
22.3.2022 14:00

Ruské jednotky sa na Ukrajine stretávajú s ťažkými stratami a nedarí sa im dobýjať väčšie mestá. Bombardovanie obyvateľov sa však stupňuje a mohlo by pokračovať ďalšie dni alebo i mesiace, vyplýva to z najnovšieho hodnotenia analytikov a činiteľov v Spojených štátoch a vo Veľkej Británii. Podľa denníka The New York Times sa na Západe rodí konsenzus, že konflikt po 25. dňoch prechádza do krvavej patovej situácie.

Krvavý pat
TASR/AP

Denník upozorňuje na sobotnú analýzu washingtonského Inštitútu pre vojnové štúdiá (Institute for the Study of War, ISW), ktorý uvádza, že na rôznych miestach Ukrajiny vznikajú podmienky pre zamrznutie konfliktu. Nasledovať by vraj mohla "veľmi násilná a krvavá" fáza vojny, ktorá môže trvať i mesiace.

Dochádzajú im možnosti

Západní činitelia už niekoľko dní uvádzajú, že postup ruských jednotiek sa za tvrdého ukrajinského odporu v podstate zastavil, s výnimkou istých ziskov na východe vrátane pokračujúceho dobývania Mariupoľu. Vývoj na iných miestach však podľa nich Rusov núti k zmene taktiky a hľadaniu dodatočných síl, nad rámec tých, ktoré pred inváziou zhromaždili pozdĺž ukrajinských hraníc s Ruskom a Bieloruskom. 

"Sú zablokovaní, pretože im dochádzajú možnosti," uviedol v nedeľu pre televíziu Sky News bývalý šéf britskej vojenskej rozviedky Philip Osborn. Rusi sú podľa neho "dosť demoralizovaní" vzhľadom na to, aké nedostatočné sa ukázalo byť ich plánovanie. "Teraz im zostáva vystupňovať hrubú silu, aby vyvinuli tlak na ukrajinskú vládu," dodal.

Podľa hlásenia britského ministerstva obrany už teraz ruská armáda zosilnila ostreľovanie mestských lokalít bez toho, aby pri tom rozlišovala medzi vojenskými a civilnými cieľmi. "Je pravdepodobné, že Rusko bude ďalej využívať svoju veľkú palebnú silu na podporu útoku na mestské oblasti v snahe obmedziť svoje už teraz značné straty za cenu ďalších civilných obetí," dodáva Londýn.

Zákopy po okrajoch Kyjeva

Tento scenár už mnoho dní zažíva prístav Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny, odkiaľ boli cez víkend hlásené ďalšie explózie a postup Rusov smerom k centru mesta. Analýza ISW uvádza, že ruské jednotky pravdepodobne Mariupoľ do niekoľkých týždňov ovládnu alebo ho donútia ku kapitulácii. Vzhľadom na straty, ktoré im spôsobujú ukrajiskí obranci, je však možné, že to nepovedie k uvoľneniu síl v dostatočnom počte pre oživenie širšieho ruského ťaženia, dodávajú autori.


Tiež sa domnievajú, že Rusi najskôr upustili od plánu obkľúčiť podobným spôsobom Kyjev alebo spustiť v blízkej dobe útok na hlavné mesto. Namiesto toho sa vraj snažia zaujať pozície, z ktorých by mohlo ich delostrelectvo ostreľovať centrum metropoly, a zrejme sa pripravujú na jeho rozsiahlejšie bombardovanie. 

"Ruské sily sa zakopávajú po okrajoch Kyjeva aj inde, snažia sa konsolidovať politickú kontrolu nad oblasťami, ktoré okupujú, dopĺňajú zásoby a pokúšajú sa posilniť jednotky v statických pozíciách, a celkovo začínajú vytvárať podmienky na to, aby na neurčito zachovali približne svoju aktuálnu predsunutú pozíciu," uvádzajú analytici ISW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok