Ruskej armáde ostávajú zásoby jedla a munície na tri dni, tvrdí Ukrajina

TA3 ČTK
22.3.2022 11:27

Ruským vojakom v okupovaných oblastiach Ukrajiny ostávajú potraviny a munícia len na tri dni. Oznámil to v utorok ráno podľa agentúry Unian generálny štáb ukrajinskej armády. Podobné to má byť aj s pohonnými hmotami, ktoré musia dopĺňať z cisternových áut. Podľa velenia ukrajinskej armády bola za uplynulých 24 hodín zaznamenaná zvýšená aktivita ruského letectva.

Pri pohonných hmotách nedokázali Rusi podľa generálneho štábu zorganizovať potrubné zásobovanie tak, aby vyhovovalo potrebám skupín vojsk.

Ukrajinský generálny štáb v pravidelnej rannej správe tiež informoval, že počas uplynulého dňa bolo zasiahnutých „viac ako deväť“ vzdušných cieľov nepriateľa. Išlo o jeden letún, šesť bezpilotných lietadiel a dva vrtuľníky. Počet zostrelených rakiet sa upresňuje. Za posledných 24 hodín pritom bola zaznamenaná zvýšená aktivita nepriateľského letectva.

Padlo asi 300 ruských vojakov

Podľa denníka Ukrajinská pravda v utorok v noci ostreľovali ruské sily z raketometov Grad dve obce v blízkosti mesta Kryvyj Rih.

Ukrajinskí obrancovia ďalej podľa týchto informácií odrazili 13 nepriateľských útokov a zničili 14 tankov, osem bojových vozidiel pechoty, dva obojživelné obrnené transportéry MT-LB, tri delostrelecké systémy a štyri vojenské vozidlá. Obrancovia Mariupoľa navyše zničili hliadkový čln Raptor a systém elektronického boja Leer-3. Na strane nepriateľa padlo spolu asi 300 vojakov, uvádza ukrajinská armáda.

Väčšina jednotiek ostala na mieste

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl ďalej konštatoval, že Rusko pokračuje v agresívnom propagandistickom tlaku na Bielorusko, aby sa zapojilo do vojny proti Ukrajine.

Britské ministerstvo obrany v utorok ráno s odvolaním sa na spravodajské informácie uviedlo, že ukrajinské sily stále bránia juhoukrajinský prístav Mariupoľ. Pre ruské sily inde na Ukrajine to bol podľa Londýna ďalší deň „obmedzeného postupu, väčšina jednotiek ostala na mieste“.

V Achtyrskom okrese Sumskej oblasti boli zaznamenané prípady neposlušnosti ruských vojakov. Asi 300 ich podľa generálneho štábu odmietlo splniť rozkaz na vedenie nepriateľských akcií a opustilo oblasť operácie na 70 kusoch techniky.

V medzinárodne neuznanej proruskej republike v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny je údajne nútená mobilizácia prevádzkovaná chaoticky. Väčšina mobilizovaných nemá žiadnu špecializáciu, pretože nikdy neabsolvovali vojenskú službu.

Svoje vyčíslenie predstavili aj Rusi

Svoj brífing v utorok dopoludnia malo aj ruské ministerstvo obrany. Oznámilo, že ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 14 ukrajinských bezpilotných lietadiel, vrátane jedného dronu Bayraktar tureckej výroby. Ruská armáda údajne počas uplynulého dňa zasiahla 137 ukrajinských vojenských objektov.

Ruské vrtuľníky v noci na utorok zničili deväť ukrajinských tankov, sedem bojových vozidiel pechoty a obrnené transportéry, hlási ďalej ruské ministerstvo obrany. Spolu bolo od začiatku konfliktu podľa ruského ministerstva obrany zničených 230 dronov a 181 protilietadlových raketových systémov. Tvrdenia oboch strán nie je možné v súčasných vojnových podmienkach overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok