Sila ruskej armády je mýtus, hovorí bývalý námorník. Útočia na nich ich vlastnými zbraňami

TA3/hm
22.3.2022 07:00

Zvuky rakiet dopadajúcich v diaľke prerušujú ticho ranného Kyjeva. "To sme my, útočíme na ruské pozície blízko Hostomela," hovorí ukrajinský vojak počas pravidelných výstrelov. V tomto prípade sú rakety, ktoré používa ukrajinská armáda na invázne jednotky, v skutočnosti ruské.

Ruskí poslanci žiadajú Putina o uznanie republík na Donbase. Kuleba tvrdí, že to bude koniec minských dohôd
TASR/AP

"Minulú noc sme poslali ukrajinským ozbrojeným silám 24 rakiet Uragan, ktoré smerovali sem, aby lietali nad našimi mestami," hovorí pre CNN Yuri Golodov, zástupca veliteľa jednej z ukrajinských teritoriálnych síl a námorník ukrajinského námorníctva vo výslužbe. "Prevzali sme ich neporušené, v noci sme ich odovzdali ukrajinským ozbrojeným zložkám a teraz nimi strieľajú oni," hovorí Golodov.

Golodov zohráva kľúčovú úlohu v prerábaní opustenej ruskej vojenskej výbavy alebo tej, ktorú sa Ukrajincom podarí ukoristiť. Vedie tím na vojenskom vrakovisku na neznámom mieste v Kyjeve, kde opravuje a prefarbuje ruské vojenské vybavenie, aby ich mohli použiť Ukrajinci. "Všetko, čo Rusom vezmeme, prerábame a odovzdávame ozbrojeným zložkám Ukrajiny," hovorí.

Zbraniam dávajú nový život

Keď CNN navštívila vrakovisko, ukrajinské sily práve odhaľovali podporné delostrelecké vozidlo, ktoré sa používalo na identifikovanie cieľov. Ukrajinskou vlajkou prefarbili ruské vojenské symboly. Predtým, ako Golodova jednotka pošle zariadenie na front, odstráni komunikačné zariadenia. "Použijeme ho na prepravu zranených," hovorí s tým, že je to dôležitý príspevok v ukrajinskom vojnovom úsilí. "Je to terénne vozidlo, ktoré si poradí s močiarom aj snehom."

Väčšina výbavy, ktorú používajú ruské milície, je podobná alebo rovnaká tej, ktorú používajú ukrajinskí vojaci, čiže vedia, ako sa s ňou narábať. "Pochádza zo Sovietskeho zväzu," hovorí Golodov. "Je celkom spoľahlivá. Všetko je vo funkčnom stave. Vyzerá staro, ale v skutočnosti, ak ju použijete správne, poslúži dlhý čas," dodáva. Golodov hovorí, že jeho prápor je tiež zodpovedný aj za zajatie vybavenia na vrakovisku. "Sme prápor špeciálnych síl, ktoré pracujú za nepriateľskou líniou," vysvetľuje. "Našou úlohou je zničiť zásoby ruskej armády - muníciu, palivo, potraviny."

Za rohom je bývalý ruský armádny kamión s pohonnými hmotami pripravený na premiestnenie, a pod rúškom kamufláže čaká ukoristený na svoju ďalšiu úlohu. Je to stará, hrdzavá a ťažká sovietska mašina. Podľa Golodova vozidlo zajali jeho jednotky, keď zaútočili na ruskú kolónu. 

Mieria na nich z každého kríka

"Strieľali sme na prvé vozidlo, a keď explodovalo, kolóna sa zastavila," hovorí. "(Ruskí vojaci) utiekli a my sme si vzali ich vojenskú výbavu." Podľa Golodova a jeho mužov, ide o bežný jav na bojisku. "Ruskí vojaci sú vystrašení, demoralizovaní. Boja sa rozísť jeden od druhého, pretože na nich mieria z každého kríka," hovorí. Uviedol, že niektorí vyzerajú byť veľmi mladí a neskúsení. "Väčšina z nich ani nerozumie, prečo sú tu."

V inej časti objektu cvičia vojaci vyzbrojení puškou AK-47 pre prípadný stret s ruskými jednotkami. Pohybujú sa v skupinách organizovaným spôsobom a zdá sa, že ich neprekvapuje, keď ich veliteľ strieľa slepé náboje ich smerom.

Golodov vyzerá byť hrdý. Hovorí, že predtým, ako odišiel z námorníctva, trávil čas s flotilou Sovietskeho zväzu v Mursmansku, na severozápade Ruska, a hovorí, že vie, čoho sú ruské sily schopné. Hovorí, že nie je prekvapený, ako sa darí Ukrajincom voči zdanlivo neprekonateľným prekážkam. "Sila ruskej armády nie je nič iné ako mýtus," hovorí sebavedomo a verí v ukrajinské víťazstvo. "Ako si niekto môže myslieť opak?".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok