Ruského šachového veľmajstra Karjakina suspendovali za podporu invázie na Ukrajinu

TA3 TASR
21.3.2022 19:03

Medzinárodná šachová federácia (FIDE) v pondelok suspendovala ruského veľmajstra Sergeja Karjakina na šesť mesiacov za podporu ruskej vojenskej invázie na Ukrajine.

Sergey Karjakin Magnus Carlsen šach 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Etická komisia FIDE uviedla, že Karjakin poškodil šport svojimi komentármi na sociálnych sieťach. Tridsaťdvaročný hráč je otvorený podporovateľ Vladimira Putina. Karjakin zverejnil list, v ktorom podporil ruskú inváziu a uviedol, že dúfa, že dosiahne "demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny". Taktiež uverejnil fotku, na ktorej poľa neho boli ukrajinskí vojaci držiaci fotku Adolfa Hitlera s komentárom: "Toto je Ukrajina". Uvádza sa v stanovisku federácie.

Karjakin bol v roku 2016 vyzývateľa Magnusa Carlsena v boji o titul svetového šampióna. Momentálne mu patrí 18. priečka vo svetovom rebríčku, no po treste sa nemôže zúčastniť na júnovom Turnaji kandidátov v Madride, na ktorom sa bude bojovať o právo vyzvať Carlsena o titul.

Karjakin označil rozhodnutie FIDE za "hanebné" a uviedol, že nič neľutuje, pričom je v prvom rade patriot a až v druhom šachista. Ruská federácia sa plánuje proti rozhodnutiu odvolať, informovala agentúra AFP. FIDE už minulý týždeň suspendovala ruský a bieloruský národný tím zo všetkých svojich turnajov, pričom jednotlivým hráčom z týchto krajín dovolila súťažiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok