Členom britskej vlády volali podvodníci, zodpovednosť nesie vraj Rusko

TA3 TASR
21.3.2022 15:34

Úrad britského premiéra na Downing Street v pondelok uviedol, že Rusko nesie zodpovednosť za minulotýždňové podvodné telefonáty členom britskej vlády. Británia začala v tejto súvislosti vyšetrovanie, informovala stanica Sky News.

Voľný roaming v EÚ prejde revíziou, vplyv naň má aj zavedenie 5G sietí
TASR/AP

Hovorca britského premiéra Borisa Johnsona povedal, že za podvodné telefonáty členom britskej vlády je zodpovedné Rusko. "Je to štandardný postup pre ruské informačné operácie," povedal a podobné operácie označil za súčasť stratégie Kremľa, ktorej cieľom je pokúsiť sa a odviesť pozornosť od nezákonného konania Ruska na Ukrajine a porušovania ľudských práv, ku ktorému tam dochádza.

Britský minister obrany Ben Wallace minulý štvrtok oznámil, že sa s ním prostredníctvom videokonferencie pokúsil spojiť podvodník, ktorý tvrdil, že je ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Britská ministerka vnútra Priti Patelová neskôr uviedla, že krátko predtým taktiež taktiež zaznamenala telefonát od podvodníka, pripomína Sky News.

K takýmto telefonátom podľa hovorcu britskej vlády nikdy nemalo dôjsť, preto britské úrady začali vo veci vyšetrovanie. Johnsonov hovorca vyzval ľudí, aby nenapomáhali šíreniu dezinformácií v prípade, ak sa objavia videoklipy súvisiace s týmito falošnými telefonátmi. "Vyzývane ľudí, aby nenapomáhali úsiliu ruských úradov oslabovať reakciu medzinárodného spoločenstva na to, čo sa deje na Ukrajine," povedal hovorca britskej vlády na margo ruskej vojenskej agresie voči Kyjevu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok