Šeliga by Ukrajine systém S-300 poskytol, ak bude náhrada. Podľa Kaliňáka nás to len zatiahne do vojny

TA3
20.3.2022 12:25

Vojna je neakceptovateľná, na tom sa zhodli Robert Kaliňák (Smer-SD) aj Juraj Šeliga (Za ľudí) v relácii V politike. Odlišný názor už mali v tom, ako konkrétne treba Ukrajine pomôcť. Kaliňák by zostal pri humanitárnej pomoci, podľa Šeligu potrebuje Ukrajina aj zbrane.

v_politike_14.jpg
TA3

"Vojenské nebezpečenstvo u nás bezprostredne nie je, vláda by sa mala zaoberať krízou, ktorá tu z toho dôvodu vzniká. Komplikácie spôsobuje aj migrácia," uviedol v TA3 Robert Kaliňák. Podľa neho slovenská vláda aktuálnu migračnú vlnu nezvláda.

Podľa Šeligu sa vojna Slovenska dotýka viac, ako tvrdí Kaliňák. "Keď sa Rusi rozhodnú bombardovať Užhorod, je možné, že tie rakety padnú aj na naše územie. Je správne a zodpovedné, že sem prišli vojaci NATO," uviedol.

Poskytneme S-300 Ukrajine?

Aký majú názor na poskytnutie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine? Ministerstvo obrany ho zatiaľ poskytnúť nechce, Jaroslav Naď argumentoval s tým, že by to bolo možné až vtedy, keď naša krajina bude mať plnohodnotnú náhradu. Tento systém by Ukrajine mohol pomôcť, niektorí sa však obávajú, že nás to zatiahne do vojny.

"Nemyslím si, že by nás to zatiahlo do vojny viac, ako sa nás to dotýka už teraz," reagoval Šeliga. Rusko nás označilo za nepriateľský štát. "Keď bude chránený náš vzdušný systém, mali by sme to poslať na Ukrajinu," dodal.

Podľa Kaliňáka S-300 nie je len taká maličkosť. "Chceme im dať šrot alebo naozaj účinný systém? Ak ich má chrániť, tak by chránil aj nás a potom by sme ho nemali poskytnúť," dodal s tým, že na prvom mieste má byť Slovensko a jeho občania.

S poskytnutím systému S-300 Ukrajine by nesúhlasil ani vtedy, ak by sme mali náhradu. "Vojna je mimoriadne vážna, ale vznikla a nič s tým neurobíme. Slovenska sa netýka, sme povinní pomáhať tým, ktorí trpia, ale nie Ukrajine ako štátu," povedal Kaliňák odkazujúc na utečeneckú krízu. Za vojenskú pomoc Ukrajine nie je, iba za tú humanitárnu. "Zaťahujeme tým Slovensko do vojny, ktorá nie je naša. Pomoc utečencom je však ľudskou povinnosťou," dodal.

Šeliga: O tom, kde bude vojna, rozhoduje Putin

"Slovensko má mať stopercentne chránený vzdušný priestor, až potom môže prísť úvaha o tom, že by sme mohli S-300 posunúť Ukrajine. Odmietam, že tá vojna sa nás netýka. Ukrajina bola napadnutá a dobré susedské vzťahy sú aj o tom, že by sme mali pomáhať aj vojensky," reagoval Šeliga na tvrdenia Kaliňáka.

"Poskytnutie S-300 Ukrajine nás do vojny nezatiahne. O tom, kde a ako bude vojna prebiehať rozhoduje Putin, ak napadne iný štát, bude to jeho rozhodnutie, my na to nemáme vplyv," dodal s tým, že Ukrajina bojuje za svoju slobodu a núti Putina sadnúť si za rokovací stôl. "Ak by Európa nepomáhala, Putin by už Ukrajinu zrovnal so zemou," dodal.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok