Rusko už používa všetko, čo má, povedal bezpečnostný analytik. Vysvetlil, čo sú hypersonické strely

TA3
19.3.2022 11:45

Ruská armáda v bojoch na Ukrajine použila hypersonické strely Kinžal. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Bližšie sme sa o týchto strelách porozprávali s bezpečnostným analytikom Vladimírom Bednárom.

Hypersonické zbrane sa pohybujú najmenej päťkrát vyššou rýchlosťou než zvuk a podľa vojenských expertov proti nim v súčasnosti neexistuje účinná obrana. „Ich nebezpečnosť spočíva v tom, že dokážu oveľa efektívnejšej prekonávať protiraketové a protilietadlové systémy,“ uviedol analytik.

Brániť sa voči týmto zbraniam je veľmi komplikované. Existuje možnosť odvrátiť tieto strely? „Spôsob exituje. Rovnako ťažké, ako zostreliť balistickú raketu, je aj zostreliť hypersonickú strelu. V súčasnej dobe ju dokážu zostreliť len systémy, ktoré majú protiraketovú kapacitu,“ vysvetlil Bednár. Dodal však, že balistické rakety prilietavajú po balistickej krivke. Pri hypersonických strelách sa situácia s ich zostrelením komplikuje, keďže prilietajú relatívne nízko nad terénom a zachytiť ich je možné podstatne neskôr.

Použitie hypersonických striel treba chápať podľa analytika v tom kontexte, že Rusko už minulo väčšinu svojich moderných zbraní. „Zjednodušene možno povedať, že Rusko už používa všetko, čo má, pretože hlavné ozbrojené systémy sa už minuli,“ ozrejmil bezpečnostný analytik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok