Nazbierajte si zelenú dávku zdravia: Sezóna medvedieho cesnaku je tu

TA3/zm
21.3.2022 08:00

Šťavnaté zelené listy, ktoré sa podobajú na konvalinkové, ale voňajú po cesnaku. Tak nejako by sme mohli opísať medvedí cesnak, ktorý poznali už naše babičky a v posledných rokoch sa teší opäť veľkej obľube.

Nazbierajte si zelenú dávku zdravia: Sezóna medvedieho cesnaku je tu
Profimedia

Hľadajte ho v lužných lesoch a v okolí potokov, pretože medvedí cesnak miluje vlhké prostredie. Nazbierajte pokojne plný košík, pretože ho môžete spracovať ako pesto, dať do polievky, pod mäso, ale aj čerstvý len tak na chlieb.

Dávka zdravia

Šťavnaté aromatické listy sú plné vitamínov, enzýmov, aminokyselín a minerálov. Medvedí cesnak je skvelým pomocníkom pri respiračných chorobách, keďže mierni prejavy prechladnutia, chrípky či angíny. Rovnako reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie a ničí črevné parazity. Jeho konzumácia prispieva tiež k rýchlejšiemu hojeniu rán a vredov.

Medvedí cesnak je tiež skvelým zdrojom céčka. Pre porovnanie, v 100 gramovom jablku je vitamín C približne v 4 mg. No v rovnakej dávke medvedieho cesnaku je céčka až 150 mg.

V zelených listoch je zastúpené aj áčko a vitamíny B1 a B2. Medvedí cesnak je rovnako zdrojom zinku, horčíka, draslíka a železa. Znie to doslova ako jarný preventívny zoznam pred sezónnymi chorobami.

Recepty z medvedieho cesnaku

Krájajte, sekajte, mixujte a hocijako spracujte. Medvedí cesnak sa dá použiť na sto spôsobov, no asi najznámejšie je z neho pesto. Stačí listy pomixovať s kvalitným olivovým olejom a troškou soli, prípadne pridať oriešky. Takto pripravené pesto využijete na cestoviny, marinády, ale aj ako nátierku. V chladničke vám vydrží pokojne i tri mesiace.

Skvelým receptom je aj špenát z medvedieho cesnaku. Pripravujete ho ako klasický špenát, čiže listy len dusíte a potom rozmixujete so smotanou. Servírovať môžete s varenými zemiakmi a vajíčkom.

Polievkovým variáciám z medvedieho cesnaku sa medze nekladú a rovnako ním nemusíte šetriť ani pri príprave mäsa, dodá mu zaujímavú chuť.        

Témy: Pesto
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok