Posilnite imunitu pomocou ajurvédskych techník: Jarné virózy nemajú šancu

TA3/zm
10.3.2022 16:00

Vyskúšajte jednoduché kroky podľa starej indickej medicíny a jarné virózy nebudú mať šancu. Stačí len pár jednoduchých zmien v jedálnom lístku a pitnom režime.

Posilnite imunitu pomocou ajurvédskych techník: Jarné virózy nemajú šancu
Pexels/cottonbro

Dosiahnite zlepšenie fyzického aj psychického stavu pomocou ajurvédy. Obzvlášť pri prechode zo zimy do jari vás môžu jednoduché techniky ochrániť pred vírusmi a zlepšiť vám imunitu.

Pitný režim a kloktanie

V Ázii je bežné popri jedle popíjať horúci čaj alebo iný teplý nápoj. Práve tento jednoduchý rituál vám môže zlepšiť celkové trávenie. Horúca voda pomáha telu lepšie rozkladať prijaté potraviny a výpary z teplých nápojov pomáhajú prečistiť dýchacie cesty.

Teplá voda hrá v ajurvéde veľmi dôležitú rolu. Indická medicína napríklad v jarných mesiacoch odporúča kloktanie teplej vody, v ktorej vopred rozpustíte soľ. Je to tajný recept proti prechladnutiu, keďže ním zničíte všetky baktérie v ústnej dutine a dýchacích cestách.    

Pridajte korenie

Zázvor, kurkuma i čierne korenie. Prakticky všetky koreniny, ktoré váš organizmus zahrejú a „vyštípu“, sú podľa ajurvédy mimoriadne odporúčané v prechode medzi ročnými obdobiami. Nie je definované, ako by ste ich mali prijať. Pokojne nimi ochuťte varené jedlo, prípadne si ich dajte do čaju alebo iného horúceho nápoja, čím splníte rovno dva odporúčané body naraz. Korenie všeobecne zlepšuje trávenie, stav črevnej mikroflóry a má antioxidačné a protizápalové vlastnosti.   

Čas na jedlo  

Pravidelné stravovanie je základom zdravého životného štýlu a nič iné nehlása ani ajurvéda. Aj podľa starej indickej medicíny sú základom tri hlavné chody. Raňajky, obed a večeru by ste však mali doplniť aj menšími prestávkami na jedlo. To, čo je v ajurvéde trochu iné ako pri bežnom európskom stravovaní, je postupnosť jedál. Tradičná medicína dbá na to, aby ste deň začínali od najťažších jedál a postupne s pribúdajúcimi hodinami uberali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok