Smer zvoláva mimoriadnu schôdzu, chce riešiť zdražovanie. Žiadajú zníženie DPH aj iné úľavy

TA3
19.3.2022 12:35

Zníženie DPH na základné potraviny či regulovanie cien energií pre výrobcov potravín - aj tieto opatrenia navrhuje opozícia. Veľké zdražovanie cien potravín chcú riešiť v parlamente.

Ceny rastú a v obchodoch platíme stále viac. Potraviny v hodnote 20 eur nás môžu o mesiac vyjsť už na 25 či 30. Opozícia však hovorí, že vláda nekoná. Smer-SD preto zvoláva mimoriadnu schôdzu. 11 opatreniami chce zastaviť rast cien potravín. Sú medzi nimi daňovo-odvodové úľavy pre zamestnancov v potravinárstve i zníženie DPH na základné potraviny.

„Musíme vytvoriť zoznam základných potravín, v ktorých chceme byť sebestační. A na ten základný zoznam by mala byť znížená DPH na nula percent na pol roka,“ povedal Richard Takáč zo Smeru-SD.

Opozičný Hlas zároveň hovorí, že ľudia nebudú čeliť len veľkému zdražovaniu, ale aj možnému nedostatku niektorých tovarov. Potrebné je vraj robiť zásoby až na rok. „Naplniť štátne hmotné rezervy obilninami a ďalšími dôležitými komoditami,“ vyjadril sa Branislav Becík z Hlasu-SD.

Obchodníci sa už dohodli so štátom, že ceny základných potravín udržia na uzde. Chlieb, mlieko či vajcia by tak nemali zdražieť viac, ako o nevyhnutné náklady spojené s výrobou či skladovaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok