Rusko a Ukrajina patria medzi sýpky sveta, konflikt obchod naruší. Vysoké ceny zrejme ešte narastú

TA3
19.3.2022 12:18

Vojna na Ukrajine pribrzdí svetovú ekonomiku. Odhadujú to odborníci OECD. Jóbove zvesti tým nekončia. Zdražovanie, ktoré už dnes trápi spotrebiteľov, má ešte viac zosilnieť. Konflikt medzi Moskvou a Kyjevom totiž zrejme preruší dodávky niektorých dôležitých surovín.

Tento rok malo pokračovať oživovanie svetovej ekonomiky. Odhady hovorili o slušnom raste. Vojna na Ukrajine to však zmenila. Na burzy vniesla nervozitu a prudko zvýšila ceny ropy, plynu a ďalších surovín.

„Nikel, pšenica a plyn zdraželi o desiatky percent,“ povedal Michal Májek, finančný riaditeľ Tatra Asset Management. Ceny rastú, lebo burzy sa boja, že vojna preruší dodávky týchto surovín. 

Rusko či Ukrajina sú totiž ich významnými vývozcami. Z obidvoch krajín pochádza napríklad tretina pšenice na svetových trhoch. „Hovorí sa, že sú to sýpky sveta. Ukrajina a Rusko sú spolu so Spojenými štátmi v top päťke,“ vysvetlil Tomáš Mikulík, analytik a redaktor týždenník TREND.

Rusko je zároveň významným dodávateľom niklu, paládia, ropy či plynu. Moskva či Kyjev pritom hrajú v globálnom obchode iba malú rolu, menej ako tri percentá. Ich konflikt však spustil prudké zdražovanie surovín, ktoré pocíti aj ekonomika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok