Ukrajinský minister vnútra: Zneškodňovanie nevybuchnutej munície potrvá roky

TA3 TASR
19.3.2022 08:44

Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj v piatok uviedol, že zneškodňovanie nevybuchnutej munície, ktorú po sebe zanecháva ruská invázia na Ukrajine, potrvá roky a krajina bude po skončení vojny potrebovať v tomto ohľade pomoc Západu. Informovala o tom agentúra AP.

Dosadenú proruskú primátorku začala Ukrajina stíhať pre vlastizradu
TASR/AP

"Na Ukrajinu bolo vypálené obrovské množstvo granátov a mín, z ktorých veľká časť nevybuchla, zostala pod troskami a predstavuje reálnu hrozbu," povedal Monastyrskyj.

Okrem nevybuchnutej ruskej munície sú v krajine aj míny, ktoré ukrajinské jednotky nastražili na mostoch, letiskách a ďalších objektoch kľúčovej infraštruktúry, aby zabránili Rusom v ich používaní.

"Nebudeme schopní odstrániť míny zo všetkých týchto území, preto som požiadal našich medzinárodných partnerov a kolegov z Európskej únie a Spojených štátov, aby pripravili skupiny expertov na odmínovanie oblastí bojov a objektov, ktoré boli ostreľované," uviedol minister.

Zároveň dodal, že ďalšou hlavnou výzvou je riešenie požiarov spôsobených neustálym ruským bombardovaním. Podľa ministra majú ukrajinské záchranné zložky zúfalý nedostatok personálu a vybavenia na to, aby mohli zvládať hasiť požiare v podmienkach neustáleho ostreľovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok