Ruskí oligarchovia doplácajú na Putinove chúťky. Kde sa zrodili a na čom zbohatli?

TA3/hm ČTK
17.3.2022 09:32

Značná časť sankcií uvalených na Rusko pre februárovú vojenskú inváziu na Ukrajinu mieri na ruských miliardárov s väzbami na prezidenta Vladimira Putina, píše web americkej verejnoprávnej rozhlasovej stanice NPR. Vysvetľuje tiež, prečo býva táto skupina bohatých Rusov často označovaná slovom oligarchovia.

Oligarchovia
TASR/AP

Termín oligarchia pochádza zo starovekého Grécka a doslova znamená "vláda mála". V praxi oligarchia funguje ako skupina veľmi bohatých ľudí, ktorí síce nezastávajú volenú funkciu, ale de facto politickú moc majú, uvádza NPR. Označenie "ruský oligarcha" sa zaviedlo pre zbohatlíkov, ktorí k majetku prišli v 90. rokoch minulého storočia po rozpade Sovietskeho zväzu a po prechode ekonomiky z plánovanej na trhovú mnohokrát nepriehľadným či nie úplne čistým spôsobom.

Výhodne získali štátne podniky

Za vlády prvého prezidenta Ruskej federácie Borisa Jeľcina sa tak v Rusku zrodila skupina miliardárov, ktorí vďaka už skôr získaným financiám, ale predovšetkým konexiám a vládnej korupcii, získali do svojho vlastníctva za veľmi výhodných podmienok bývalé štátne podniky. V ich rukách boli okrem iného aj veľké energetické a ropné firmy a celkový kapitál dosť veľký na to, aby mohol manipulovať ruskou vládou v 90. rokoch. 

Keďže oligarchovia zárobky zo svojich podnikov neinvestovali do ruskej ekonomiky, ale hromadili ich predovšetkým v zahraničných bankách, boli medzi ruskou verejnosťou populárni asi ako "chlap, čo pred sirotincom hromadne páli bankovky", poznamenal britský denník The Guardian.

Keď sa v roku 2000 dostal k moci Vladimir Putin, ruská vláda, čiastočne kontrolovaná oligarchami, bola disfunkčná. Putin na seba v najbližších niekoľkých rokoch strhol moc a oligarchov odsunul z politiky. Niektorí z nich radšej Rusko opustili, získali občianstvo v cudzích krajinách a svoje bohatstvo investovali na západe. Iní boli vyhostení, uväznení, alebo im bol zabavený majetok. Z tých, ktorí zostali, väčšina súhlasila, že sa nebude miešať do politiky a prenechá ju Putinovi.

Majetky mimo Ruska

V reakcii na súčasnú ruskú inváziu na Ukrajine americké ministerstvo spravodlivosti na začiatku marca oznámilo, že vytvorilo zvláštnu jednotku nazvanú KleptoCapture. Jej cieľom je dohliadať na dodržiavanie sankcií namierených proti ruským oligarchom, z ktorých mnohí majú majetky v západných krajinách. Sankcie proti oligarchom sú nepriamymi sankciami proti ruskému prezidentovi a ruskej ekonomike, ktorá financuje vojnu na Ukrajine, a ktorá je s oligarchami silne previazaná.

Keď Spojené štáty oznámili sankcie na ruskú inváziu na Ukrajinu, americké ministerstvo financií zverejnilo zoznam firiem a jednotlivcov, na ktorých sankcie cielia. Súčasní ruskí oligarchovia už možno nemajú priamy vplyv na fungovanie vlády a pojem "oligarcha" zostal populárnym najmä zo zotrvačnosti, ale títo muži nepochybne profitovali z ruského velikášstva.

Podľa amerického politického poradcu Kongresu Paula Massara je pri cielení sankcií potrebné pokladať si otázky ako "Na koho máme najviac dôkazov? Kto môže urobiť najväčšiu škodu Putinovmu "darebáckemu štátu"?" povedal rádiu NPR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok