Máte nábeh na cukrovku? Takto si udržíte zdravú hladinu cukru v krvi

TA3/bd
18.3.2022 16:00

Cukrovka je dnes veľmi rozšíreným ochorením. Táto choroba ovplyvňuje schopnosť tela využívať glukózu (cukor). Pre diabetikov je preto veľmi dôležité udržiavať zdravú hladinu krvného cukru, aby sa predišlo problémom.

Máte nábeh na cukrovku? Takto si udržíte zdravú hladinu cukru v krvi
FreePik

Platí to však aj pre ľudí, ktorí majú takzvaný prediabetes, teda nábeh na cukrovku. Dôraz na zdravú stravu, pravidelné cvičenie a užívanie liekov predpísaných lekárom sú základom na udržiavanie vhodnej hladiny cukru v krvi. Dá sa ale urobiť ešte aj niečo iné? 

1. Dostatok spánku

Spánok je jedným z dôležitých prvkov nášho života. Ukazuje sa, že inzulínová rezistencia sa častejšie objavuje u ľudí, ktorí nemajú dostatok spánku (menej ako 7 hodín spánku v noci). Nedostatok spánku totiž spôsobuje začarovaný kruh – ráno sa prebudíte hladnejší, po jedle sa necítite dostatočne sýti, čo zvyšuje vašu chuť na jedlá s vysokým obsahom cukru a nasýtených tukov (rýchla energia). To vedie ku výkyvom hladiny krvného cukru. 

cukor FreePik

2. Pite viac vody

Stabilnú hladinu cukru v krvi narúšajú aj sladké nápoje a alkohol. Preto obmedzenie týchto nápojov určite prospeje k ustáleniu krvného cukru. Odporúča sa však celkovo dbať na dostatočný príjem tekutín. Nie je síce celkom dokázané, že vyšší príjem tekutín má vplyv na zníženie hladiny cukru v krvi, avšak existuje riziko pre diabetikov, ktorí nepijú dostatok vody. Ak je človek dehydrovaný, v tele má menej vody a tým je koncentrácia cukru v krvi vyššia. Vysoká hladina cukru v krvi často vedie aj k častejšiemu močeniu, pretože telo sa tak snaží zbaviť prebytočnej glukózy. Tým sa ale stále obnovuje cyklus dehydratácie. 

Pokiaľ máte problém s nedostatočným pitným režimom, skúste si zaviesť zvyk, kedy pitie vody spojíte s rutinou. Napríklad vypijete pohár vody hneď po zobudení, alebo zakaždým, keď idete do kuchyne či po umytí zubov.  Ide o to, aby sa tento zvyk zautomatizoval. Nezabudnite si fľašu vody zobrať so sebou vždy na cestu autom, autobusom či iným dopravným prostriedkom. Prípadne ak idete k lekárovi či na úrady a budete musieť nejaký čas čakať, je dobré vždy mať so sebou vodu, aby ste si tak mohli pravidelne dopĺňať tekutiny. 

lieky FreePik

3. Odbúrajte stres

Výrazným faktorom, ktorý zasahuje do všetkých sfér nášho života, je aj stres. Ten môže prispieť aj  k inzulínovej rezistencii. Zistilo sa, že chronický stres je spojený s inzulínovou rezistenciou a môže dokonca prispieť k rozvoju tohto stavu.Kortizol a adrenalín sú stresové hormóny, ktoré robia telo menej citlivým na inzulín. To znamená, že glukóza sa hromadí v krvi a môže viesť k vysokým hladinám krvného cukru

Odbúranie stresu je teda určite žiaducim krokom na ustálenie hladiny cukru v krvi. Pomôcť tomu môžete napríklad tým, že budete tráviť viac času s ľuďmi, ktorých máte radi, s ktorými sa radi smejete, rozprávate a s ktorými sa cítite uvoľnene. Samozrejme, odbúrať stres možno aj inými obľúbenými aktivitami, ako je šport, prechádzky, trávenie času s vaším psom či mačkou, venovanie sa svojim koníčkom a podobne. Keď sme uvoľnení a šťastní, naše telo pociťuje menej stresu, takže sa znižuje aj produkcia stresových hormónov a hladina krvného cukru je tým pádom stabilnejšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok