Strata chuti do jedla môže byť u cukrovkárov smrteľná

TA3/bd
30.12.2021 09:00

Konzumácia zdravej stravy, aby ste si udržali stabilnú hladinu cukru v krvi počas dňa je jedným zo základných kameňov liečby cukrovky. Ale čo keď nie ste hladní alebo nemáte chuť do jedla? Je v poriadku vynechať jedlo?

Strata chuti do jedla môže byť u cukrovkárov smrteľná
FreePik

Riziká nejedenia

Vynechávanie jedál nie je bezpečné, ak máte diagnózu ako je cukrovka. Cukrovka sa vyskytuje vtedy, keď vaše telo používa inzulín nesprávne, alebo ho už nevyrába. Inzulín umožňuje vášmu telu využívať krvný cukor (glukózu) zo sacharidov na energiu. Keď inzulín nemôže robiť svoju prácu, hladina cukru v krvi sa môže nahromadiť v krvnom obehu a pripraviť pôdu pre cukrovku a jej súvisiace komplikácie.

Ak vynecháte jedlo, môže sa u vás vyvinúť nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia) alebo vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykémia), pričom obe môžu byť nebezpečné alebo dokonca smrteľné. Keď je hypoglykémia závažná a neliečená, spôsobuje záchvaty alebo stratu vedomia. V priebehu času môže hyperglykémia viesť k poškodeniu nervov, krvných ciev a iných orgánov.

jedlo FreePik

Strata chuti do jedla alebo preskakovanie jedla môže viesť k prejedaniu. Ak niekto s cukrovkou 2. typu neje celý deň a potom sa prejedá neskôr, zvýši sa mu extrémnym spôsobom hladina cukru v krvi. A práve priberanie na váhe u cukrovkárov môže vyplynúť aj z prejedania. Preto je dôležité jesť tri malé jedlá denne a nezostať dlhšie ako štyri alebo päť hodín bez jedla, 

Nedostatok chuti do jedla

Vo všeobecnosti cukrovka nespôsobuje stratu chuti do jedla, ale ľudia s cukrovkou môžu stratiť chuť do jedla z mnohých dôvodov, z ktorých niektoré súvisia s cukrovkou a iné nie. Tieto môžu zahŕňať:

Gastroparéza

Dochádza k nej, keď jedlo sedí v žalúdku dlhú dobu v dôsledku poškodených nervov, ktoré pomáhajú sťahovať svaly používané na presun potravy ďalej do gastrointestinálneho traktu.

Depresia

Ľudia s cukrovkou sú vystavení zvýšenému riziku depresie a depresia môže spôsobiť stratu chuti do jedla. Riadenie cukrovky je stresujúce a môže spôsobiť, že niektorí ľudia sa budú cítiť veľmi depresívne.

lieky FreePik

Vedľajšie účinky liekov

Liek na cukrovku, ktorý kontroluje množstvo krvného cukru alebo glukózy v krvi, dokáže spôsobiť stratu chuti do jedla. Za stratu chuti môžu byť zodpovedné aj iné lieky na ochorenia, ktoré sú spojené s liečbou diabetu. Ak pociťujete stratu chuti do jedla, prediskutujte lieky so svojím lekárom, aby ste zistili, či existuje súvislosť

Pocit nevoľnosti

Ľudia s cukrovkou majú tiež nádchu, chrípku a žalúdočné problémy, ktoré môžu ovplyvniť chuť do jedla. 

cukrovka FreePik

Diabetická ketoacidóza

Tento potenciálne smrteľný stav nastáva, keď je vaša hladina cukru v krvi vysoká a hladina inzulínu nízka. Výsledkom je, že vaše telo začne spaľovať tuk, čo spôsobí nahromadenie kyseliny vo vašom tele, ktoré, ak sa nelieči, môže viesť ku kóme a smrti.

Zlá kontrola cukrovky

Ak je vaša hladina cukru v krvi neustále vysoká, môžete stratiť chuť do jedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok