Putin telefonoval so Scholzom. Obvinil Ukrajinu z toho, že sa snaží brzdiť mierové rozhovory

TA3 TASR
18.3.2022 11:40

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok obvinil Kyjev z pokusov o zdržovanie mierových rokovaní s Moskvou. Povedal to v telefonáte nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi a dodal, že Rusko je stále pripravené hľadať spôsoby riešenia situácie. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Konflikt s Ruskom podľa Draxlera pomáha USA odvádzať pozornosť od problémov Američanov
TASR/AP

Nemecký kancelár v takmer hodinovom telefonáte s ruským prezidentom zdôraznil, že je potrebné zlepšiť humanitárnu situáciu na Ukrajine a čo najskôr dosiahnuť pokrok v hľadaní diplomatického riešenia, informuje agentúra Reuters.

Kremeľ po telefonáte uviedol, že "Kyjev sa všetkými možnými spôsobmi snaží oddialiť rokovania a predkladá stále viac a viac nerealistických návrhov". Putin zdôraznil, že ruské jednotky robia "všetko, čo je v ich silách", aby na Ukrajine zachránili civilistov, a to aj prostredníctvom poskytnutia humanitárnych koridorov. Kremeľ informoval, že vo štvrtok bolo z mesta Mariupol evakuovaných 43-tisíc ľudí.

Vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že ruská delegácia vkladá veľa energie do rozhovorov o možnej mierovej dohode s Ukrajinou. Tvrdil, že ruská delegácia je pripravená pracovať na mierovej dohode nepretržite, avšak dodal, že "podobnú horlivosť" na ukrajinskej strane nevidí. V dôsledku ruskej invázie utiekli z Ukrajiny už tri milióny ľudí. Ukrajinskí predstavitelia vyjadrili nádej, že vojna by sa mohla skončiť do mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok