Pri utečencoch z Ukrajiny a Sýrie neuplatňujeme dvojaký meter, vyhlásil podpredseda Európskej komisie

TA3 TASR
18.3.2022 15:08

Európska únia tvrdí, že pri zaobchádzaní s utečencami z Ukrajiny a Sýrie neuplatňuje dvojaké štandardy. V piatok to vyhlásil podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas. Únia totiž v posledných dňoch čelila kritike, že utečencov z Ukrajiny prijíma otvorenejšie než tých z Blízkeho východu.

migranti sýria 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Schinas uviedol, že európska utečenecká politika nerobí medzi ľuďmi rozdiely na základe krajiny pôvodu. Dodal však, že aktuálna situácia je špecifická, pretože Ukrajina priamo susedí s viacerými štátmi Únie.

OSN informovala, že z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie ušli už viac než tri milióny ľudí, pričom dva milióny z nich prišli do Poľska. EÚ udelila ukrajinským utečencom dočasný ochranný status, ktorý ich v rámci Únie oprávňuje na pobyt, prácu a zdravotnú starostlivosť.

V roku 2015 prišlo do Európy viac ako milión ľudí zo Sýrie, automatický ochranný status im však udelený nebol. Mohli sa uchádzať o azyl, pričom Únia tvrdí, že jej členské štáty v rokoch 2015 – 2016 poskytli azyl viac ako 550-tisíc sýrskym imigrantom. Mnohí Sýrčania sa preto usídlili v Turecku, ktorému EÚ v rámci migračnej dohody za prijatie utečencov sľúbila okrem iného aj finančnú pomoc.

Podľa Schinasa si EÚ svoje záväzky voči sýrskym utečencom splnila. "Únia sa postará o to, aby sa ochrana, ktorú sme týmto ľuďom poskytli, uplatňovala ako univerzálny princíp v rámci celej EÚ," vyhlásil. "Únia bude vždy útočiskom pre tých, ktorí utekajú pred vojnou alebo prenasledovaním. To nás definuje ako Európanov," dodal eurokomisár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok