Najšťastnejšou krajinou na svete je opäť Fínsko. Vyplýva to zo správy OSN

TA3 TASR
18.3.2022 14:41

Fínsko sa už piatykrát po sebe stalo najšťastnejšou krajinou sveta. Vyplýva to z tohtoročnej Svetovej správy o šťastí, ktorú v piatok zverejnili odborníci z OSN. Informuje agentúra AFP.

Fínsko Helsinki 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Správa posudzuje šťastie obyvateľov jednotlivých krajín na základe toho, ako sami vnímajú faktory ako hrubý domáci produkt v prepočte na obyvateľa, dĺžka zdravého života a tiež miera korupcie vo vláde a v podnikaní. Všíma si tiež sociálne istoty či mieru slobody, akú cítia občania v životných rozhodnutiach.

Vrchným priečkam aktuálneho "rebríčka šťastia" dominujú severoeurópske krajiny – za Fínskom sa umiestnilo Dánsko a na treťom mieste Island. Prvú desiatku dopĺňajú Švajčiarsko, Holandsko, Luxembursko, Švédsko, Nórsko, Izrael a Nový Zéland. Najväčší posun k lepšiemu vo vnímaní blahobytu zaznamenalo Srbsko, Bulharsko a Rumunsko. Spojené štáty americké skončili na 16. mieste, Británia je 15., Francúzsku pripadla 20. priečka. Slovensku patrí v rebríčku 35. miesto.

Na opačnom, najmenej šťastnom konci rebríčka sa umiestnil Afganistan, pred ním Libanon, Zimbabwe a Rwanda. Afganistan a Libanon zároveň patria spolu s Venezuelou ku krajinám, ktoré sa vo vlastnom vnímaní šťastia prepadli najviac. "Tento rebríček je nemilosrdnou pripomienkou materiálnych a nemateriálnych škôd, ktoré ľuďom spôsobuje vojna," upozornil spoluautor správy Jan-Emmanuel De Neve. 

Autori pri tvorení tohtoročnej správy brali do úvahy aj údaje zo sociálnych sietí, aby mohli porovnať emócie ľudí z obdobia pred a po vypuknutí pandémie koronavírusu. Zistili, že v 18 krajinách sa prudko zvýšili pocity úzkosti a smútku, a naopak, ľudia nepociťujú toľko hnevu ako predtým. 

Opätovné prvé miesto Fínska podľa agentúry AFP u niektorých vyvolalo údiv, keďže samotní Fíni sa opisujú ako mĺkvi a náchylní na melanchóliu. Fínsko je však známe aj rozľahlými lesmi a množstvom jazier, všadeprítomnými saunami, fungujúcimi verejnými službami, dôverou vo svojich predstaviteľov a nízkou kriminalitou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok