Situácia v Nemecku už nie je dramatická. Krajina zruší väčšinu protipandemických opatrení

TA3 TASR
18.3.2022 09:26

Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok obhajoval plánované zrušenie väčšiny protipandemických opatrení, ktorých platnosť vyprší v nedeľu. Ako povedal po rokovaniach s premiérmi 16 spolkových krajín, pandémia Covid-19 sa síce ešte neskončila, avšak aktuálna situácia v nemocniciach nie je taká dramatická, ako to bolo pri podobne vysokých počtoch nakazených v minulosti.

Nemecko je piatou krajinou v Európe, kde počet obetí covidu presiahol 100.000
TASR/AP

"Teraz vstupujeme do novej fázy pandémie, v ktorej sa ako takmer všetky naše susedné krajiny zriekneme väčšiny preventívnych opatrení," uviedol Scholz. Spolkové krajiny však postup nemeckej vlády výrazne kritizovali.

Prekáža im najmä to, že od 20. marca sa na celonemeckej úrovni v mnohých oblastiach verejného života ruší povinné nosenie rúšok, ako aj kapacitné obmedzenia počtu divákov na športových štadiónoch. Spolkové krajiny však smú naďalej zavádzať lokálne opatrenia v ohniskách nákazy. Toto nariadenie podľa nich ale nie je možné presadiť v praxi.

Scholz vyzval obyvateľov Nemecka, aby naďalej dodržiavali zvyčajné pravidlá, akým je napríklad dostatočný odstup od ľudí, a "dobrovoľne nosili rúška tam, kde to podľa nich má zmysel". Najdôležitejšie je podľa neho, že sa ľudia konečne dali zaočkovať proti covidu. Tí, čo sú očkovaní a majú za sebou aj tretiu dávku, môžu podľa jeho slov dúfať v mierny priebeh ochorenia.

Nemecký Inštitút Roberta Kocha hlásil vo štvrtok 294 931 nových prípadov nákazy za 24 hodín a 278 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, čím celkový počet obetí na životoch stúpol na 126 420. Nárast nakazených súvisí s vysoko infekčným subvariantom omikronu známym ako BA.2, ktorý tvorí v Nemecku viac než polovicu všetkých potvrdených prípadov. Odborníci okrem toho zaznamenali, že ľudia sa začali omnoho viac stretávať, čím takisto prispievajú k šíreniu vírusu, píše agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok