Zvrátené zneužívanie moci. Pápež sa ostro vyjadril k utrpeniu ľudí na Ukrajine

TA3 TASR
18.3.2022 13:42

Pápež František v piatok označil vojnu na Ukrajine za "zvrátené zneužívanie moci" v prospech straníckych záujmov, pre ktoré musia nevinní ľudia čeliť brutálnemu násiliu. Vyhlásil to v piatkovom posolstve pre tretie Európske katolícke sociálne dni v Bratislave, informuje agentúra Reuters.

Andrej Kiska, Iveta Radičová aj Zuzana Krónerová. Príhovor pápeža Františka si prišli vypočuť známi ľudia
TASR/Martin Baumann

"Ľudstvo je opäť ohrozené zvráteným zneužívaním moci a straníckymi záujmami, ktoré vystavujú bezbranných ľudí všetkým formám brutálneho násilia," uviedol pápež v posolstve. Reuters si všíma, že pápež od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nepoužil vo svojich vyhláseniach slovo "Rusko". Použil však frázy ako "neakceptovateľná ozbrojená agresia" alebo "masaker" na vyjadrenie svojho názoru.

"Sme otrasení tragédiou vojny, ktorá sa odohráva v srdci Európy," povedala hlava katolíckej cirkvi. Dodala, že len málokto si vedel predstaviť, že sa tu opäť vyskytnú scény ako z veľkých vojnových konfliktov 20. storočia.

Pápež ešte v stredu počas pravidelnej generálnej audiencie hovoril o dôsledkoch možnej jadrovej vojny. "Potom – ak by teda existovalo nejaké potom – by ľudstvo muselo začať od nuly," vyhlásil pápež, pričom nespomenul žiadne konkrétne krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok