Bulharsko vyhostilo desať ruských diplomatov, dalo im 72 hodín na opustenie krajiny

TA3 TASR
18.3.2022 13:25

Bulharsko v piatok vyhlásilo desať ruských diplomatov za nežiaduce osoby a dalo im 72 hodín na opustenie krajiny. Uvádza sa to vo vyhlásení bulharského ministerstva zahraničných vecí, o ktorom informovala agentúra BTA.

Bulharsko vyhostilo desať ruských diplomatov
Facebook/Daniel Mitov

Rezort bulharskej diplomacie spresnil, že vyhostení pracovníci ruského veľvyslanectva podľa informácií bulharských úradov vykonávali na území hostiteľskej krajiny činnosti nezlučiteľné s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

BTA dodala, že príslušnú nótu odovzdal ruskej veľvyslankyni Eleonore Mitrofanovovej námestník bulharského ministra zahraničných vecí Vasil Georgijev. Podľa agentúry Reuters, ktorá cituje ruskú agentúru TASS, Mitrofanovová označila tento krok Bulharska za "mimoriadne nepriateľský". Rusko si podľa nej vyhradzuje právo na odvetné opatrenia.

Podľa stanice Rádio Sloboda správa o vyhostení ruských diplomatov prišla v čase zvýšeného napätia medzi bulharskou vládou a ruským veľvyslanectvom v Sofii. Dôvodom je vojna na Ukrajine i séria nedávnych vyjadrení ruskej veľvyslankyne, ktoré vyvolali kritiku bulharskej verejnosti.

Bulharsko, členský štát EÚ i NATO, má s Ruskom silné ekonomické väzby, ktoré však od októbra roku 2019 narušilo niekoľko prípadov spojených s podozrením zo špionáže, pripomína agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok