Čaputová telefonovala s viceprezidentkou USA. Hlavnou témou bola situácia na Ukrajine

TA3 TASR
16.3.2022 19:54

Následky ruskej agresie na Ukrajine sa bytostne dotýkajú aj Slovenska, USA je preto pripravené ešte viac pomôcť krajine ich zvládnuť. Ubezpečila o tom viceprezidentka USA Kamala Harrisová v telefonickom rozhovore s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Najsilnejšie prejavy Čaputovej: Bludy o covide, podpora Baťovej i zrkadlo Matovičovi a Ficovi
TASR/Martin Baumann

Témou rozhovoru bola najmä o zhoršujúca sa humanitárna situácia na Ukrajine a ľudia, ktorých vojna vyhnala zo svojich domovov a zo svojej krajiny. "Viceprezidentka veľmi ocenila pomoc, ktorú Slovensko a naši občania Ukrajincom poskytujú, a ponúkla pre naše kroky ďalšiu podporu vrátane humanitárnej aj finančnej," skonštatovala Čaputová na sociálnej sieti.

Rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora potvrdzuje, že ruská agresia na Ukrajine, ktorá si už vyžiadala množstvo civilných obetí, je neľudská a je v príkrom rozpore s medzinárodným právom. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti.

Medzinárodný súdny dvor v Haagu nariadil v stredu Ruskej federácii zastaviť vojenské operácie na Ukrajine až do konečného rozhodnutia v prípade. Opatrenie je reakciou na žiadosť Ukrajiny o naliehavé rozhodnutie v prípade tvrdenia Ruska, že dôvodom jeho invázie na Ukrajinu bolo páchanie genocídy ukrajinskými silami v separatistických oblastiach na východe Ukrajiny.

Rusko sa nezúčastnilo na úvodnom vypočutí a jeho právnici neprišli ani v stredu, aby si vypočuli verdikt. Namiesto toho poslali súdu list, v ktorom tvrdili, že MSD nemá právomoc nad prípadom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok