USA varovali Rusko pred použitím chemických a biologických zbraní na Ukrajine

TA3 TASR
16.3.2022 16:47

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v stredu telefonoval s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti Nikolajom Patruševom a varoval ho pred použitím biologických a chemických zbraní na Ukrajine. Ide o vôbec prvý kontakt na vysokej úrovni medzi Moskvou a Washingtonom od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, píše agentúra AFP.

BIELY DOM 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Sullivan počas telefonátu opätovne zopakoval pozíciu Spojených štátov, ktoré nesúhlasia s "nevyprovokovanou a neopodstatnenou" inváziou.

"Pán Sullivan jasne vyjadril záväzok Spojených štátov týkajúci sa zvyšovania ceny pre Rusko, podpory obrany ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti a v posilňovaní východného krídla NATO," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

"Ak to myslí Rusko s diplomaciou vážne, tak prestane napádať ukrajinské mestá," povedal Sullivan podľa Bieleho domu Patruševovi.

Poradca amerického prezidenta okrem toho varoval generála Patruševa pred následkami akéhokoľvek rozhodnutia Ruska v súvislosti s použitím chemických alebo biologických zbraní na Ukrajine. USA i NATO totiž v uplynulých dňoch vyjadrili obavy z toho, že Rusko by na Ukrajine tieto typy zbraní mohlo použiť.

Biely dom oznámil uskutočnenie tohto telefonátu len krátko po tom, ako v americkom Kongrese vystúpil s príhovorom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý americkým zákonodarcom opísal hrôzy vojny a požiadal Washington, aby znovu zvážil jeho žiadosť o vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok