Zdravotníctvo potrebuje vrátiť, čo si požičal Matovičov rezort. Štát platí menej a menej

TA3
17.3.2022 07:00

Ak štát nedofinancuje zdravotníctvo, hrozí, že bezplatné ošetrenie dostanú iba akútni pacienti. Upozorňujú na to nemocnice, zdravotnícke zariadenia aj ambulantní lekári. Odborári zvažujú štrajkovú pohotovosť. Viac ako dve tretiny nemocníc z Asociácie nemocníc Slovenska chce vypovedať zmluvy všetkým trom zdravotným poisťovniam. O téme sme hovorili s prezidentom Asociácie súkromných lekárov Slovenska Mariánom Šóthom.

pacienti nemocnica ilu 1140 px (SITA/Robert Tappert)
SITA/Robert Tappert

Prerazenie dna

Podľa Šótha sa ku katastrofe začalo schyľovať už minulý rok, keď sa rozhodovalo o tohtoročnom rozpočte. "Samozrejme, že rozpočet bol postavený na tom, že máme usporiť, až potom dostaneme finančné zdroje. A prvýkrát v živote sa udialo, že nám niekto zobral, teda nie niekto, ale ministerstvo financií nám zobralo z rozpočtu 230 miliónov eur už minulý rok," vysvetlil s tým, že ministerstvo financií sa zaviazalo, že peniaze vráti, keď bude treba. "Všetci vidíme, že tie peniaze skutočne treba, ale zatiaľ sa nikto neodvážil nám tie peniaze nejakým spôsobom vrátiť," skonštatoval Šóth.

Okrem toho, že zdravotníctvo by potrebovalo vrátiť, čo si požičal rezort Igora Matoviča, by potrebovalo aj celkové navýšenie rozpočtu. "Situácia je veľmi zlá, máme nedostatok personálu, akéhokoľvek personálu, nehovoriac o lekároch, sestrách, asistentoch, zriadencoch," vymenoval Šóth. Zhodnotil, že slovenské zdravotníctvo sa dostalo do bodu, keď prerazilo dno. Ako štátne, tak aj neštátne nemocnice či poskytovatelia ambulatnej zdravotnej starostlivosti sa dostali do bodu, keď už nevedia ustáť situáciu.

"Situácia vyvrcholila tým spôsobom, že požadujeme od ministerstva financií, aby urýchlene vrátilo tieto finančné zdroje a urýchlene spravilo nápravu," povedal Šóth. Na stretnutie odborárov a zdravotníkov však ministerstvo financií nikoho nevyslalo.

Peniaze za poistencov

Asociácia súkromných lekárov Slovenska je v dohadovacom konaní so zdravotnými poisťovňami, rovnako aj nemocnice tvrdia, že budú musieť vypovedať zmluvy všetkým trom zdravotným poisťovniam, "pretože takto sa to utiahnuť nedá". Šóth pripomenul, že sú to zdravotníci, ktorí budú musieť oznámiť pacientom, že za nich "niekto nezaplatil" ako za poistencov štátu a tým pre nich nezabezpečil zdravotnú starostlivosť. "Pacient bude búšiť na naše dvere, že potrebuje zdravotnú starostlivosť a my budeme zase tí najhorší," povedal Šóth. "Nikto na ministerstve financií nebude ochotný prísť k pacientom a vysvetliť im túto situáciu," doplnil.

Šóth vysvetlil, že kým u nás príspevky štátu na poistencov každoročne klesajú, v iných krajinách je to opačne. Na poistenca prispieva v Česku štát 80 eur, kým u nás je to v prepočte na občana len 30 eur. "Keď to poviem tak hlúpo, ministerstvo financií sedí na našich peniazoch a nechce ich dať poskytovateľom. Skutočne sme už prerazili dno," skritizoval prezident Asociácie súkromných lekárov.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok