Pozor na nápoje pri chudnutí: Káva s mliekom je ako dve vajíčka, limonáda ako sviečková

TA3/zm
16.3.2022 16:00

Pitný režim má veľký vplyv na chudnutie, to vieme všetci. Čistá voda, minerálky alebo nesladené čaje sú tie najzdravšie nápoje, naopak, alkohol je počas diéty takmer vždy zakázaný, pretože je zdrojom prázdnych kalórii. Čo však obyčajná káva, limonáda alebo zdravo pôsobiace smoothie?

Pozor na nápoje pri chudnutí: Káva s mliekom je ako dve vajíčka, limonáda ako sviečková
Pexels/Maria Orlova

Ak ste sa rozhodli schudnúť do plaviek, pozor okrem jedálneho lístka aj na ten nápojový. Denne si totiž aj touto formou dopriavame množstvo kalórii, ktoré môžu byť za tým, prečo sa vám voj s kilami nedarí tak, ako by ste si želali.

Pozor na minerálku

Hoci v zozname nápojov prospešných pre zdravý životný štýl alebo chudnutie je minerálka na popredných priečkach, tiež je nemôžete vypiť hektolitre. Alebo skôr závisí od toho, aký druh si vyberiete. Mnoho žien si zvolí ochutenú minerálnu vodu v domnienke, že sladkú príchuť tvoria čisto prírodné zložky. Priemerne je však v takejto 1,5 litrovej fľaši rozpustených asi 12 kociek cukru. S touto informáciou si dvakrát rozmyslíte, po akej minerálke siahnete nabudúce.

Kávu, ale bez mlieka

Káva vždy rozdeľuje ľudí na dva tábory. Niekto si bez nej nevie predstaviť deň a nevzdáva sa jej ani počas diéty. Ak patríte do tejto skupiny, pokojne si ju dopraje, ale bez mlieka a cukru. Sladenie by vám zrejme napadlo, ale mlieko mnohé z nás nepovažujú za takého nepriateľa.

Pre porovnanie. Malá čierna káva má 1 kalóriu. Zaliate mliekom už má 30 kcal a 4 gramy sacharidov. Cappuccino ukrýva 67 kcal a 7 gramov sacharidov A najhoršia voľba je latté so 139 kcal a 21 gramami sacharidov. Posledná možnosť je energetický príjem porovnateľný s dvomi vajíčkami natvrdo.

Opatrne so smoothie

Pri redukcii váhy alebo snahe o zdravší životný štýl často siahame po smoothie nápojoch. Samozrejme, zdravšie sú doma vyrobené nápoje, pretože neobsahujú konzervanty a cukry. Ale aj s nimi treba narábať opatrne. Sú totiž okrem vitamínovej bomby aj kalorickou bombou, preto by ste ich nemali piť neobmedzene.

Najmä ovocné nápoje sú energeticky bohaté a suplujú jedno plnohodnotné jedlo. Dietológovia odporúčajú dopriať si smoothie v doobedných hodinách a k ovociu prihodiť aj dostatok zeleniny.

Na limonádu zabudnite

Hovoríte si, že keď už ste sa vzdali mlieka i alkoholu, jedna limonáda neuškodí. Jedna určite nie, ale tam aj skončite. Najmä bublinkové nápoje, či už kolové alebo ovocné, obsahujú v pollitri približne 100 kcal a 25 gramov sacharidov. Keď vypijete celú fľašu, je to porovnateľné s porciou sviečkovej omáčky s knedľou.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok