Prípadom pomaľovaného pamätníka Slavín sa začal zaoberať Vyšetrovací výbor Ruskej federácie

TA3 TASR
16.3.2022 11:41

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) sa začal zaoberať prípadom, keď neznámy páchateľ začiatkom marca zatrel časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave farbami ukrajinskej vlajky.

Pomaľovaný Slavín je podľa Kollára neodpustiteľný čin. Staré Mesto pripomína, že tu ležia aj ukrajinskí vojaci
TASR/Jaroslav Novák

Podľa vyjadrenia Sledkomu bol tento "nezákonný čin zameraný proti záujmom Ruska v oblasti uchovávania historickej pamäti o činnosti ZSSR počas druhej svetovej vojny a jeho rozhodujúcej úlohy vo víťazstve nad fašizmom". Na Slavíne je pochovaných 6845 vojakov Červenej armády.

Predseda Sledkomu Alexandr Bastrykin poveril hlavný vyšetrovací odbor, aby v rámci trestného konania preveril všetky okolnosti prípadu. O informácie má požiadať aj ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Hovorkyňa ruského ministerstva Marija Zacharovová v pondelok vyhlásila, že slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí  "povzbudzuje barbarov smejúcich sa nad hrobmi padlých". Zacharovová takto reagovala na vyhlásenie sloveského ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR z 3. marca, že pomaľovanie pamätníka je výzvou Slovákov, aby Rusko skončilo "nezmyselnú vojnu" na Ukrajine.

Slovenský rezort diplomacie vtedy reagoval aj na ruské veľvyslanectvo na Slovensku, ktoré čin nazvalo znesvätením pamätníka. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR krátko po čine požiadalo ruské veľvyslanectvo v Bratislave, aby videlo realitu. 

"A tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia, a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945," uviedol komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí  SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok