Pomaľovaný Slavín je podľa Kollára neodpustiteľný čin. Staré Mesto pripomína, že tu ležia aj ukrajinskí vojaci

TA3 TASR
3.3.2022 12:49

Vo štvrtok ráno niekto pomaľoval časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave ukrajinskými farbami. Na tento čin už zareagoval predseda parlamentu Boris Kollár, ministerstvo zahraničia či primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Pomaľovaný Slavín je podľa Kollára neodpustiteľný čin. Staré Mesto pripomína, že tu ležia aj ukrajinskí vojaci
TASR/Jaroslav Novák

Vallo: Nevzbudzujme vášne

Premaľovanie Slavína podľa Valla nepomôže nikomu. Vo svojej reakcii uviedol, že je dosť príležitostí poskytnúť Ukrajincom podporu, nemusí sa však pritom zneuctiť pietne miesto a národná kultúrna pamiatka.

"Nikto z tých, ktorí na Slavíne ležia, za túto vojnu nemôže. Obráťme, prosím, našu pozornosť voči tým, ktorí vojnu spôsobili a ktorí ju môžu zastaviť. Zachovajme pokoj a nevzbudzujme vášne," vyzval Vallo.

Ako podotkol, je potrebné venovať energiu na pomoc utečencom. "Toto bude naša úloha v nasledujúcich dňoch a týždňoch, dať všetku našu energiu, súcit a úsilie na pomoc tým, ktorí to potrebujú," skonštatoval bratislavský primátor.

Ako uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je pomaľovanie Slavína výzvou občanov SR, aby Rusko skončilo "nezmyselnú vojnu". Slovenskú verejnosť zároveň rezort diplomacie prosí, aby naďalej ctila a priateľsky vnímala ruských občanov oddaných demokracii a mieru. Ruská ambasáda je incidentom pobúrená a žiada pamätník obnoviť.

Ministerstvo v súvislosti s pomaľovaním Slavína žltou a modrou farbou reaguje aj na Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR, ktoré tvrdí, že došlo k znesväteniu tohto pietneho miesta.

Rusi žiadajú pamätník obnoviť

"Sme pobúrení týmto vandalským činom! Žiadame obnoviť pamätník v pôvodnej podobe v súlade s dohodou medzi vládou Ruskej federácie a vládou Slovenskej republiky o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny z roku 1995. Očakávame reakciu," uviedlo ruské veľvyslanectvo na sociálnej sieti. Dodalo, že na Slavíne je pochovaných 6845 vojakov a dôstojníkov Červenej armády, ktorí zomreli za oslobodenie Slovenska od fašizmu.

"Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ruskému veľvyslanectvu pripomína, že o hroby a pamätníky ruských vojakov a všetkých tých, ktorí sa podieľali na oslobodení našej krajiny v druhej svetovej vojne, sa Slovenská republika stará príkladne a s najvyššou úctou," skonštatoval rezort v stanovisku.

Ministerstvo žiada ruské veľvyslanectvo v Bratislave, aby videlo realitu. "A tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945," uviedol komunikačný odbor.

Kollár: Je to neodpustiteľný trestný čin

Poškodenie vojenského pamätníka Slavín je cez čiaru, vyhlásil na sociálnej sieti predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

"Vyjadriť názor, nesúhlas, no prosím, ale hnusne poškodiť pietne miesto, byť vznešenou myšlienkou či prejavom odporu, je neodpustiteľný trestný čin. Pevne verím, že polícia týchto ľudí vypátra a dozrie na nich, keď to budú čistiť," uviedol.

Pripomenul, že Bratislavu oslobodzoval hlavne Ukrajinský front, ktorý bol súčasťou Červenej armády, a všetky národnosti bojovali bok po boku proti nacizmu.

Šéf parlamentu poukázal i na to, že svetu a našim susedom dávame jasne najavo náš postoj aj osvetlením Bratislavského hradu ukrajinskými farbami.

Na Slavíne je pochovaných množstvo Ukrajincov

Ako uviedla bratislavská mestská časť Staré Mesto, protest v spojitosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine sa dá vyjadriť aj iným spôsobom ako poškodením pamätníka a pietneho miesta. Samospráva zároveň pripomína, že väčšina vojakov pochovaných na Slavíne sú Ukrajinci.

"Rozumieme emócii a hnevu ukrajinského ľudu a aj našich obyvateľov, ktorí v priamom prenose sledujú inváziu do Ukrajiny. Ale podľa nás sa dá protest vyjadriť aj iným spôsobom ako poškodením pamätníka a pietneho miesta," povedal hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Podľa mestskej časti nie je pomaľovanie pietneho miesta pomocou, ani solidaritou s ukrajinským ľudom po ruskej invázii do ich krajiny. Označuje to skôr za "nezmyslené ničenie a pomýlený vandalizmus". Väčšina vojakov pochovaných na Slavíne sú podľa samosprávy Ukrajinci, keďže to boli práve vojenské oddiely z Ukrajiny, ktoré Slovensko oslobodzovali od fašizmu počas druhej svetovej vojny.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok